Graaf Aelbrechtlaan in Elsrijk.
Graaf Aelbrechtlaan in Elsrijk. Eddie de Blieck

Elsrijk-west in Amstelveen best gewaardeerde buurt van Noord-Holland

Maatschappelijk

AMSTELVEEN Elsrijk-West in Amstelveen is verkozen als best gewaardeerde buurt van Noord-Holland. De buurt kreeg het rapportcijfer 8,52 in het jaarlijkse buurtonderzoek van Nextdoor, het netwerk voor buren, dat in samenwerking met wetenschappers van de Vrije Universiteit van Amsterdam is uitgevoerd onder ruim 32.000 actieve Nextdoor-gebruikers. Landelijk gezien werd de Vogelwijk in Den Haag met een rapportcijfer van 8,91 verkozen tot beste buurt van Nederland. Gemeente Bergen is met een rapportcijfer van 8,48 verkozen tot beste gemeente van Nederland. 

Het onderzoek richtte zich op zes belangrijke thema’s: het contact met buren en het helpen van elkaar, de sociale cohesie, de voorzieningen en de ervaren veiligheid in de buurt en gevoelens van eenzaamheid en sociaal vertrouwen. 

In het onderzoek gaven de deelnemers onder meer aan vooral belang te hechten aan een rustige woonomgeving (58,1%), een prettige omgang tussen buurtgenoten (53,8%) en een gunstige locatie en goede bereikbaarheid (53,3%). “Het belang dat wordt gehecht aan elk van deze aspecten is sterk afhankelijk van iemands woonplaats. Inwoners van de grote steden vinden een goede bereikbaarheid en groot aanbod van voorzieningen meer van belang, oftewel reuring. Voor inwoners van het platteland is er een grotere behoefte aan een rustige, veilige en schone omgeving, oftewel rust. Wel zien we dat beide groepen veel waarde hechten aan prettig buurtcontact”, aldus dr. Muis van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie