.
. Pixabay

Amstelveen sluit zich nog niet aan bij Kinderfietsenplan ANWB

7 september 2022 om 13:00 Maatschappelijk

AMSTELVEEN Het college van B en W heeft de gemeenteraad gemeld dat Amstelveen zich nog niet aan gaat sluiten bij het Kinderfietsplan van de ANWB. De raad had in februari unaniem een motie aangenomen waarin daarom werd gevraagd. De opzet van het plan is dat oude fietsen worden ingezameld om ze op te knappen en vervolgens aan kinderen te geven met een slechte financiële thuissituatie. Volgens B en W is het door de raad beschikbaar gestelde budget van 7.000 euro hiervoor echter bij lange na niet toereikend. Het college wil ook wachten tot meer bekend is over actieplan dat Rijkswaterstaat heeft aangekondigd om de fiets in te zetten bij de aanpak van vervoerarmoede.

Actief voor Amstelveen nam begin dit jaar het initiatief voor de motie omdat de aanschaf van een veilige fiets voor veel ouders een dure, soms onmogelijke uitgave is. De partij wees er daarbij onder meer op dat een fiets kinderen de mogelijkheid biedt om met leeftijdsgenoten mee te doen en zelfstandig naar school of andere activiteiten te gaan. De motie kreeg de steun van alle partijen in de gemeenteraad.

In de motie werd het college opgeroepen om het opknappen en uitdelen van de fietsen samen met lokale maatschappelijke organisaties te organiseren, met behulp van het ANWB Kinderfietsenplan. Daarbij zouden ook de sociale werkplaatsen, Participe en Ons Tweede Thuis betrokken kunnen worden. Met het aannemen van de motie werd hiervoor een budget van 7.500 beschikbaar gesteld.

ONDERSCHEID MAKEN Het college deelt de mening van de raad dat fietsen een manier is om mee te doen in de samenleving en om in vrijheid de wereld te ontdekken. B en W wijzen er echter ook op dat het budget ontoereikend omdat dan bij verdeling van de fietsen onderscheid gemaakt moet worden tussen kinderen uit minimagezinnen. Het college vindt dat onwenselijk. Wanneer alle kinderen uit minimagezinnen ondersteund zouden worden met een fiets is hiervoor naar verwachting 60.000 nodig. Dat is gebleken uit onderzoek om in samenwerking met de ANWB en Ons Tweede Thuis (OTT) een kinderfietsenregeling op te zetten. 

ACTIEPLAN STAATSSECRETARIS Het college wil ook wachten tot er meer bekend is over het actieplan dat het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat deze zomer heeft aangekondigd met als doel dat ook kinderen die dat nu niet kunnen, gebruik kunnen maken van een fiets. Het maakt onderdeel uit van het nieuwe fietsbeleid dat staatssecretaris Vivianne Heijnen heeft gepresenteerd. Het ministerie onderzoekt momenteel wat er voor nodig voor nodig is en wat er kan om de fiets in te kunnen zetten bij het bestrijden van de vervoersarmoede. Heijen komt op korte termijn komt er een actieplan.

Het college heeft de gemeenteraad nu voorgesteld om dat actieplan af te wachten en daarna te onderzoeken of dat plan voldoende aansluit bij de door de gemeenteraad aangenomen motie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie