Huishoudens die de toeslag niet automatisch krijgen, kunnen de energietoeslag online aanvragen.
Huishoudens die de toeslag niet automatisch krijgen, kunnen de energietoeslag online aanvragen. Aangeleverd

Uitbetaling energietoeslag voor lagere inkomens van start

18 mei 2022 om 09:00 Maatschappelijk

AMSTELVEEN Inwoners met een laag inkomen krijgen eenmalig per huishouden een energietoeslag van 800 euro. Huishoudens met een laag inkomen die bij de gemeente Amstelveen bekend zijn, krijgen de eenmalige energietoeslag automatisch uitbetaald rond half mei of in juni. Deze huishoudens hebben dinsdag een brief gekregen. Huishoudens die de toeslag niet automatisch krijgen, kunnen de energietoeslag vanaf nu zelf online aanvragen via www.amstelveen.nl/energietoeslag.

“We willen graag dat zo veel mogelijk inwoners die daar recht op hebben deze toeslag krijgen. Want zij kunnen door de gestegen prijzen moeilijk rondkomen”, geeft wethouder werk en inkomen Marijn van Ballegooijen aan.

AUTOMATISCH Huishoudens met een laag inkomen die bij de gemeente bekend, ontvangen de toeslag automatisch rond half mei of in juni. Zij ontvangen hierover een brief. Inwoners die een aanvullende bijstandsuitkering (AIO) op de AOW van de Sociale Verzekeringsbank ontvangen, krijgen de energietoeslag ook automatisch uitbetaald per 1 juli. Ook zij krijgen hier een brief over.

ZELF AANVRAGEN Inwoners met een laag inkomen rond het sociaal minimum komen in aanmerking als zij aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo mag het inkomen niet hoger zijn dan 130 procent van de geldende inkomensnorm. Die inkomensnorm om in aanmerking te komen voor de energietoeslag is voor alleenstaanden van 21 jaar tot AOW-leeftijd 1.419,22 euro en vanaf AOW-leeftijd 1.576,98 euro. Voor een alleenstaande ouder van 21 tot AOW-leeftijd is dat 1.824,71 euro en vanaf AOW-leeftijd 1.576,98 euro. Voor echtparen van 21 jaar tot AOW-leeftijd is de inkomensnorm 2.027,45 euro en vanaf AOW-leeftijd 2.135,30 euro.Voor het inkomen wordt gekeken naar het netto maandinkomen inclusief vakantiegeld. Het vermogen telt niet mee. 

Huishoudens die in een schuldhulpverleningstraject zitten komen wel in aanmerking voor de toeslag, ook als ze een hoger inkomen hebben dan 130 procent van de inkomensnorm. 

Niet alle inwoners met een laag inkomen kunnen de energietoeslag krijgen. Dit geldt bijvoorbeeld voor jongeren tot 21 jaar, studenten of voor inwoners die geen energierekening hebben of de energierekening niet zelf betalen.

INFORMATIE De energietoeslag kan worden aangevraagd via www.amstelveen.nl/energietoeslag. Amstelveners die vragen hebben over de energietoeslag, hulp nodig hebben bij het aanvragen of geldzorgen hebben kunnen contact opnemen met het Amstelveenloket per e-mail via amstelveenloket@amstelveen.nl. Zij kunnen ook bij het Amstelveenloket terecht met vragen over wonen, welzijn, zorg, werk & inkomen, schuldhulpverlening en jeugdhulp.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie