De Appeltjes van Oranje.
De Appeltjes van Oranje. Aangeleverd

Winnaars Appeltjes van Oranje bekend: friend4friend niet in de prijzen

12 mei 2022 om 17:10 Maatschappelijk

AMSTELVEEN JongPIT uit Amsterdam en Triple ThreaT uit Haarlem zijn de twee Noord-Hollandse winnaars van de Appeltjes van Oranje 2022. Dat is donderdag bekendgemaakt tijdens de uitreiking op Paleis Noordeinde, waar Koning Willem-Alexander de prijzen aan de winnaars heeft overhandigd. Het project friend4friend van de Oecumenische Stichting voor Maatschappelijk Activeringswerk in Noord-Holland uit Amstelveen, viel niet in de prijzen. Wel wist Young Leaders Community uit Den Haag een van de prijzen in de wacht te slepen. De Appeltjes van Oranje worden jaarlijks door het Oranje Fonds toegekend aan uitzonderlijke sociale initiatieven die ertoe doen voor mensen in onze samenleving. Het is de 20e keer dat de prijzen worden uitgereikt. 

Ieder jaar hebben de Appeltjes van Oranje een ander thema. Dit jaar is dat ‘Kansengelijkheid voor àlle Jongeren’. Niet alle jonge mensen krijgen dezelfde kansen. De ongelijkheid tussen verschillende groepen jongeren neemt steeds verder toe, blijkt uit diverse onderzoeken. Door de coronacrisis zijn de problemen vergroot en beter zichtbaar. Jongeren komen extra in de knel door het wegvallen van onderwijs, stageplekken, (vast) werk, inkomen, structuur en sociale contacten. Ze ervaren thuis meer stress, worden geraakt door bijvoorbeeld toegenomen huiselijk geweld, voelen zich geïsoleerd en verliezen perspectief. Ook ontstaan nieuwe groepen jongeren die kwetsbaar zijn. De winnende projecten zijn dan ook onmisbaar voor veel jongeren in de samenleving. Zij zetten zich op een buitengewone manier in om gelijke kansen te creëren voor jongeren. 

PRIJZEN De winnaars hebben een bronzen beeldje, gemaakt door Prinses Beatrix, en een geldbedrag van 25.000 euro ontvangen. JongPIT wint een Appeltje omdat zij zich op een bijzondere manier inzetten voor jongeren met een chronische of psychische aandoening of beperking. Zij zorgen ervoor dat zij hun netwerk kunnen verbreden en hun stem op de juiste plekken kunnen laten horen. Triple ThreaT is dit jaar de winnaar van het Grote Appeltje. Zoals de naam al zegt is dit beeldje iets groter dan de rest. Triple ThreaT krijgt deze eer omdat het initiatief door jongeren zélf gestart is en zij er al jaren succesvol voor zorgen dat de deelnemers hun talenten ontdekken en in kunnen zetten. De organisatie biedt jongeren uit zogenoemde achterstandswijken een plek met een warm sociaal vangnet en rolmodellen die voor ze klaarstaan. De Haagse Young Leaders Community valt in de prijzen vanwege de manier waarop zij zich inzetten voor Marokkaans-Nederlandse scholieren. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie