Afbeelding
Pixabay/ Alexas fotos

Amstelveen geeft Oekraïense vluchtelingen leefgeld vooruitlopend op regeling Rijk

7 april 2022 om 14:00 Maatschappelijk

AMSTELVEEN De gemeente Amstelveen start met leefgeld voor Oekraïense vluchtelingen, vooruitlopend op de definitieve regeling van het Rijk. Onder leefgeld wordt een toelage voor voedsel, kleding en andere persoonlijke uitgaven verstaan. De gemeente begon woensdag 6 april met de regeling.

Oekraïense vluchtelingen die in Amstelveen verblijven kunnen sinds 6 april leefgeld krijgen van de gemeente. Het Rijk is bezig met een regeling, maar omdat deze nog even op zich laat wachten heeft de gemeente besloten hierop vooruit te lopen. Veel vluchtelingen hebben namelijk geen geld meer en zijn afhankelijk van giften van inwoners en instanties. De gemeente wil mensen in staat stellen zelfstandig basale persoonlijke uitgaven te doen. Leefgeld wordt verstrekt aan vluchtelingen uit Oekraïne die staan ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente en over een bankrekening beschikken. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen vluchtelingen in de gemeentelijke opvang en vluchtelingen die bij particulieren verblijven. 

Vluchtelingen in de opvang ontvangen 205 euro voor voedsel en 55 euro voor kleding en andere persoonlijke uitgaven per persoon per maand. De vergoeding voor voedsel krijgen zij op dit moment in natura in het hotel, in de vorm van maaltijden. Vluchtelingen die bij particulieren verblijven ontvangen daarbij 215 euro per persoon per maand voor hun verblijf (en 55 euro per kind tot 18 jaar). 

Bij de uitvoering van de regeling begint de gemeente met vluchtelingen die bij particulieren verblijven, omdat zij nog niets hebben gekregen. Het voorschieten van het leefgeld wordt gedekt uit het Lokaal werkbudget Oekraïne. Het Rijk heeft aangekondigd alle kosten die gemeenten maken te vergoeden. Het bedrag dat de gemeente verstrekt als leefgeld is hetzelfde bedrag als het Rijk zal gaan verstrekken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie