Afbeelding
Pixabay

Eerste 180 Oekraïners opgevangen in Amstelveen

10 maart 2022 om 06:30 Maatschappelijk

AMSTELVEEN Dinsdagavond en woensdag zijn de eerste vluchtelingen uit Oekraïne in Amstelveen aangekomen. Circa 180 personen zijn ondergebracht in het Ibis Hotel en het Adagio Aparthotel.

Burgemeester Tjapko Poppens: “De oorlog in Oekraïne raakt ons allemaal. De gemeenteraad en het college vinden het belangrijk om ook in Amstelveen Oekraïense vluchtelingen op te vangen en hulp te bieden. We hopen dat de vluchtelingen hier tot rust kunnen komen. Het is hartverwarmend om te zien hoeveel hulp er uit de Amstelveense samenleving wordt geboden om deze mensen te steunen en een hart onder de riem te steken.”

De gemeente registreert de mensen die opgevangen worden. Daarnaast wordt gekeken welke dagelijkse voorzieningen en (medische) hulp nodig zijn. De gemeente is hierover in gesprek met maatschappelijke organisaties, zoals Vluchtelingenwerk, het Rode Kruis, Participe, Joods Maatschappelijk Werk, de Vrijwilligerscentrale en de Oekraïense gemeenschap in Amstelveen.

VERGOEDING RIJK Het Rijk geeft aan dat zij de opvang van Oekraïense vluchtelingen door gemeenten gaat financieren. De hoogte van de rijksbijdrage is nog niet bekend, ook niet wanneer het geld beschikbaar komt. Aangezien nu reeds diverse zaken geregeld en daarmee ook bekostigd moeten worden, is op korte termijn een werkbudget nodig. Het college stelt de raad voor om een lokaal fonds ‘Opvang Oekraïners’ van 5 miljoen euro als voorfinanciering beschikbaar te stellen. De gemeenteraad besluit hier nog over.

VLUCHTELINGEN OPVANGEN Inwoners die Oekraïners willen opvangen kunnen terecht bij takecarebnb voor een eerste screening. Amstelveners die al Oekraïense vluchtelingen in huis hebben, kunnen een afspraak maken om hen te laten registreren. Vragen over opvang en hulp aan Oekraïeners kunnen inwoners stellen via oekraine@amstelveen.nl. Op de website van de gemeente worden de informatie en de meest gestelde vragen regelmatig geactualiseerd.

Kijk voor meer informatie op: amstelveen.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie