De bij de Alliantie tegen eenzaamheid betrokken organisaties kwamen bijeen in het Cobra Museum.
De bij de Alliantie tegen eenzaamheid betrokken organisaties kwamen bijeen in het Cobra Museum. Gemeente Amstelveen

Alliantie tegen eenzaamheid gaat dit jaar in de praktijk aan de slag in Amstelveen

9 maart 2022 om 12:44 Maatschappelijk

AMSTELVEEN De Alliantie tegen eenzaamheid die in 2021 in Amstelveen is gestart, gaat dit jaar in de praktijk aan de slag. Op 7 maart kwamen de betrokken partijen in het Cobra Museum.  “Eén op de acht Amstelveners is ernstige eenzaam en dit heeft op termijn ook gevolgen voor de gezondheid. Daarom heeft de gemeente een Amstelveense Alliantie tegen eenzaamheid gestart. Deze alliantie bundelt de krachten van de gemeente, ondernemers, vrijwilligers, sport, cultuur-, welzijn- en zorgpartijen,” licht wethouder Marijn van Ballegooijen (Zorg en Welzijn) toe.

Volgens de wethouder is voor het oplossen van eenzaamheid kennis en samenwerking nodig, omdat eenzaamheid veel verschillende oorzaken heeft.  ”De ene heeft tegen eenzaamheid goed vervoer nodig, de andere misschien oefening in sociale vaardigheden. Door samen te werken kunnen we eenzaamheid eerder herkennen en een persoonlijke oplossing bieden.”

RELATIES AANGAAN Belangrijk uitgangspunt is niet het vergroten van het aanbod, maar de focus leggen op onderliggende oorzaken. “Eenzaamheid beïnvloedt het brein en dat is niet hetzelfde als sociaal isolement. Eenzaamheid wordt niet opgelost door het aanbieden van sociale activiteiten, maar door de mogelijkheid van de persoon tot het aangaan en houden van verbinding. Het belangrijkste is daarom dat mensen leren relaties aan te gaan en te onderhouden, en het geven van handvatten, zodat iemand het zelf op kan lossen.” aldus expert Jeannette Rijks. Ze lichtte tijdens de bijeenkomst in het Cobra Museum toe wat eenzaamheid precies is en wanneer je moet ingrijpen. Eenzaamheid is een normale emotie en iedereen heeft er wel eens mee te maken gehad. Het is een probleem als iemand niet in staat is de eenzaamheid zelf op te lossen. Zeker wanneer het langer duurt.

NIEUWE STAP 2021 was een oriënterend jaar voor de alliantie. In verschillende bijeenkomsten hebben de organisaties kennis met elkaar gemaakt, zijn verwachtingen uitgesproken en zijn enkele projecten gezamenlijk uitgevoerd. In 2022 zet de alliantie een nieuwe stap. Subsidie, kennisdeling en werkafspraken vormen hier de basis van.

Tijdens de bijeenkomst hebben werkgroepen zich gebogen over de drie thema’s: deskundigheidsbevordering, communicatie en bewustwording en het versterken van het netwerk. De uitkomsten vormen de basis voor de alliantie om in de praktijk aan de slag te gaan. Organisaties die zich willen aansluiten bij de Alliantie tegen Eenzaamheid kunnen een mail sturen naar eenzaamheid@amstelveen.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie