Afbeelding
Pixabay

Gemeenteraad wil fiets voor ieder kind

18 februari 2022 om 17:00 Maatschappelijk

AMSTELVEEN ‘Ieder kind een fiets’. Dat was de strekking van een unaniem door de raad aanvaarde motie van AVA, om de jeugd van acht tot achttien jaar te helpen aan een fiets als hun ouders niet in staat zijn daarvoor te zorgen.

“De aanschaf van een fiets is voor veel ouders een dure, soms onmogelijke opgave,” zei AVA-fractieleider Michel Becker. “We zien intussen dat het aantal leerlingen op lagere scholen zonder fiets toeneemt. Veilig leren fietsen is voor deze kinderen niet weggelegd en dit bemoeilijkt ook hun deelname aan het verkeersexamen.” Becker stelde voor aan te sluiten bij het ANWB Kinderfietsenplan, dat gericht is op het inzamelen van oude fietsen, die op te knappen en te verstrekken aan kinderen die door de financiële situatie thuis niet over een fiets kunnen beschikken. Volgens Becker liggen de kosten voor het opknappen tussen 75 en 100 euro per fiets: “Daarmee hebben kinderen een veilige fiets, waarmee ze voor de dag kunnen komen. Ook krijgen oude fietsen zo een nieuwe leven.” Het opknappen kan gebeuren door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, in sociale werkplaatsen van Participe of Ons Tweede Thuis. 

Andere fracties vonden dit een uitstekend initiatief. “Een hele mooie motie waar we alleen maar achter kunnen staan,” zei Saloua Chaara (D66). “Voor ons is wezenlijk dat het verzamelen en opknappen van de fietsen door sociale werkplaatsen wordt verricht en niet door commerciële bedrijven en dat die sociale werkplaatsen hier ook netjes voor worden betaald.” Bas Zwart (VVD) heeft nog een oude fiets in zijn schuur staan: “Die wordt niet meer gebruikt en die wil ik graag doneren.” Ilika Polderman (GroenLinks) vroeg zich af of het fietsenplan onderdeel kon worden van het gemeentelijk minimabeleid.

Wethouder Marijn van Ballegooijen zei graag samen met de ANWB te willen bekijken wat het Kinderfietsenplan voor Amstelveen kan betekenen: “Wordt dit een minimaregeling of verwijzen we mensen naar de ANWB? Ik denk dat het ook goed is te spreken met de minima zelf, zoals dat eerder gebeurde met computers voor kinderen. Bij Participe en Ons Tweede Thuis moet er wel een vergoeding tegenover staan. Dat moet allemaal verder worden uitgewerkt.”

De stemming over AVA-motie was het laatste besluit dat de raad in de lopende raadsperiode nam.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie