Afbeelding
Pixabay

PvdA roept gemeente op armoede in Amstelveen aan te pakken

21 januari 2022 om 07:30 Maatschappelijk

AMSTELVEEN Door de coronapandemie en de coronamaatregelen zijn wereldwijd 160 miljoen mensen extra in de armoede terecht gekomen. Het vermogen van de tien rijkste mensen op aarde is in die tijd verdubbeld, het aantal mensen dat in armoede leeft is enorm gestegen. Burgerlid PvdA Guy Muller stelt schriftelijke vragen aan het college van B en W over de aanpak van armoede in Amstelveen.

Muller: “Armoede raakt mensen natuurlijk in de portemonnee en dwingt hen tot het maken van confronterende keuzes. Het raakt mensen ook in het hart en in hun gezondheid. Wij vinden dat iedereen op een fatsoenlijke en menswaardige manier moet kunnen leven. Hoe sneller we mensen en gezinnen uit de armoede kunnen helpen, hoe beter.”

ARMOEDE ZICHTBAAR Ook in Nederland is de armoede sinds de coronacrisis toegenomen, meldt de PvdA. Ruim een miljoen Nederlanders leven in armoede. Veel mensen zijn extra kwetsbaar geworden, zoals bijvoorbeeld jongeren en zzp’ers. ‘De coronacrisis zorgt er niet alleen voor dat nieuwe gezinnen in armoede terechtkomen, maar ook dat bestaande armoede extra zichtbaar is geworden. Denk maar aan al die kinderen van wie door het thuisonderwijs aan het licht kwam dat zij niet beschikten over een laptop of een veilige plek om te leren en schoolwerk te doen.’

De algemeen directeur van Oxfam Novib, Michiel Servaes, roept het kabinet op om meer te doen tegen toenemende armoede en extreme ongelijkheid, aldus de PvdA. ‘Dit is zowel een internationale verplichting als een nationale.’ Muller: “Wij roepen de gemeente Amstelveen op maatregelen te nemen om de armoede in Amstelveen aan te pakken.”

REGELINGEN “De gemeente kan in de bestrijding van armoede een vooruitgeschoven post zijn”, aldus Muller. “In Amstelveen zijn veel en royale regelingen beschikbaar voor huishoudens met de laagste inkomens. Wij kunnen ons voorstellen dat voor de groep die specifiek door de pandemie in de armoede terecht is gekomen aparte ondersteuning nodig is. Met name ook de gevolgen van armoede voor kinderen spelen daarbij voor de PvdA een belangrijke rol.”

De PvdA wil weten of er ook in Amstelveen sprake is van een toename van mensen en gezinnen die in armoede leven en om welke groepen het precies gaat. Is bijvoorbeeld het gebruik van de minimaregelingen (bijzondere bijstand) toegenomen? En wat is er te zien bij de instroom van de schuldhulpverlening, hoe verloopt het bijvoorbeeld met de BBZ, TONK en woonkostentoeslag? Ook wil de partij meer informatie over het aantal Amstelveense kinderen dat opgroeit in armoede.

De partij vraagt verder: Wat zijn de mogelijkheden van het college om deze ‘nieuwe’ groep, veroorzaakt door corona, steun te bieden om hen zo snel mogelijk uit de armoede te helpen? Welke maatregelen gaat het college op korte en op langere termijn inzetten om armoede onder Amstelveense inwoners te verminderen en is daarbij specifieke aandacht voor kinderen? Muller: ”Wij kijken uit naar de beantwoording van deze vragen en zullen er alles aan doen om de armoede in Amstelveen te verminderen!”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie