Afbeelding
Pixabay

Expositie van foto’s gemaakt door jonge mensen met dementie

Maatschappelijk

AMSTELVEEN Een expositie van foto´s die zijn gemaakt door relatief jonge mensen met dementie vindt van 9 december tot en met 27 januari plaats in Villa Randwijck in Amstelveen. De foto’s zijn gemaakt tijdens cursussen die mogelijk zijn gemaakt dankzij fundraising en inzet van vrijwilligers van de Rotary Amstelveen Nieuwer-Amstel (RANA). De cursussen gingen afgelopen maand van start op diverse dagbestedingen voor jonge mensen met dementie in Amstelveen,Aalsmeer en Hoofddorp

Wethouder Marijn van Ballegooijen opent de expositie in Villa Randwijck woensdagmiddag om 16.00 uur.  Vanwege de coronamaatregelen kan hier maar een beperkt aantal mensen bij aanwezig zijn. Wie de opening toch live wil meemaken, kan dat doen via een livestream op youtu.be/h7sQZbEABB4 

Hoewel dementie als een ouderdomsziekte wordt gezien, is toch ongeveer 10 procent van de mensen met dementie jonger dan 65 jaar. Dat is zowel voor de persoon met dementie als voor de directe omgeving ingrijpend. In Amstelveen,Aalsmeer en Hoofddorp bestaan sinds 2017 dagbestedingen die specifiek zijn ingericht voor Jonge Mensen met Dementie (JMD). In deze dagbestedingen wordt de nadruk gelegd op de vaardigheden die mensen met dementie nog wèl hebben. Ook wordt gebruik gemaakt van hun fysieke fitheid om allerlei activiteiten te ondernemen.

MEER BEKENDHEID De cursus fotografie sluit daar op aan: zowel de creatieve als praktische kant van het nemen van foto’s wordt onderwezen. Bovendien is aan de cursus een doel verbonden: meer bekendheid over JMD, erkenning dat er een specifieke behoefte is aan activiteiten en uitbreiding van de dagbesteding voor deze groep. Een ‘reizende’ expositie van de foto’s helpt dit kenbaar te maken. 

Villa Randwijck aan Catharina van Clevepark 10 in Amstelveen exposeert de foto’s als eerste. De expositie is daar van maandag tot en met vrijdag te zien tijdens de openingstijden van Villa Randwijck (gesloten in de week tussen Kerst en Oud en Nieuw).

RANA werkt voor deze cursus en expositie samen met de Projectgroep Jonge Mensen met Dementie. De financiering voor de cursus en de ‘reizende’ expositie wordt onder meer mogelijk gemaakt door de verkoop door RANA van zakjes paaseitjes in 2020 en 2021. Vanwege de beperkingen van de corona-maatregelenwaren de cursussen en de expositie uitgesteld.

Zie voor de laatste update: rotary.nl/amstelveennieuweramstel/

advertentie
advertentie