Van links naar rechts: Maarten Bax, Ben Kada, Dedy Sam, Laurens van der Drift, Waldemar Soltysik en lokale hulp Omar Kanteh.
Van links naar rechts: Maarten Bax, Ben Kada, Dedy Sam, Laurens van der Drift, Waldemar Soltysik en lokale hulp Omar Kanteh. Eigen foto

Amstelveense voetbalvrienden helpen dorp in Gambia: ‘Zo’n watertoren was dé oplossing’

21 november 2021 om 13:30 Maatschappelijk

AMSTELVEEN “Tjonge, wát waren ze blij in Aljamdu, ons dorp in Gambia!” Maarten Bax is net teruggekeerd met zijn voetbalvrienden uit Amstelveen. Ze waren er een week om een watertoren te openen. Daarvoor had vriend Ben Kada een crowdfunding opgestart, die zelfs meer dan de benodigde 7.000 euro opleverde.

Een klein jaar geleden liet de bevolking van het straatarme Aljamdu, een dorpje met een paar duizend inwoners in het afgelegen noorden van Gambia, weten het beste geholpen te zijn met een watertoren. Doel was een stuk land ter grootte van een half voetbalveld te irrigeren, zodat de bewoners er in de (acht) droge wintermaanden groente en fruit zouden kunnen verbouwen. Bax, die er al twaalf jaar naar toe reist: “De bevolking van dit piepkleine West-Afrikaanse land is straatarm. Ze hebben eigenlijk nergens geld voor. In onze zomermaanden, van juni tot en met september, hebben ze er het regenseizoen. Daarna is het gortdroog en moeten ze maar zien rond te komen. Zo’n watertoren was dé oplossing. Ze halen het water uit de grond en slaan het op in de toren zodat ze hun gewassen kunnen besproeien. Zo hebben ze er alsnog te eten.”

CROWDFUNDING Samen met een viertal voetbalvrienden van het FC Amsterdamse Bos startte Bax een crowdfundingactie. 7.000 euro was er nodig, puur en alleen voor de toren en de omheining rondom het veld. “Met name Ben Kada krijgt, als fysiotherapeut, veel klanten over de vloer. Bijna aan iedereen vroeg hij iets te doneren.” Daarnaast waren er nog de afzonderlijke donaties, zoals die van de KickandRush.shop. Kada: “Het was een feest daar in Gambia te zijn. De bevolking was enorm blij en is er enorm mee geholpen. Ze verbouwen er inmiddels van alles, van komkommers tot uien en van tomaten tot aubergines.”

Het volgende project van de stichting Eye4Gambia is een (grote) kippenren, ook een idee dat van de bevolking in Aljamdu zelf kwam.

Meer info: www.Eye4Gambia.nl


De vrouwen uit het dorp verbouwen nu ook groenten in de droge maanden. (Eigen foto)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie