De Middenweg in de Bovenkerkerkpolder.
De Middenweg in de Bovenkerkerkpolder. Google Streetview

College ziet nu geen aanleiding om op te treden tegen ‘gastvrije hoeve’ in polder

20 oktober 2021 om 17:03 Maatschappelijk

AMSTELVEEN Het college van B en W ziet momenteel geen aanleiding om handhavend op treden tegen ontwikkelingen op terreinen aan de Middenweg BP in de Bovenkerkerpolder. Dat antwoordt het college op vragen van van de gemeenteraadsfractie van Actief voor Amstelveen (AvA). De Protestantse diaconie Amsterdam heeft de betreffende panden met rond de 32 hectare grond gekocht om hier de ‘Gastvrije Hoeve de Meent’ te ontwikkelen.  AvA vreest dat de activiteiten een verkeersaantrekkende werking hebben op dit relatief stille deel van de Middenweg. Verder wil de partij voorkomen dat hier uitgeprocedeerde en niet-gedocumenteerde asielzoekers hier overnachtingsmogelijkheden worden geboden.

Het college meldt dat de Diaconie van Amsterdam al sinds 2017 een project in voorbereiding heeft aan de Middenweg BP in Amstelveen. ‘Er heeft zowel ambtelijk als bestuurlijk overleg plaatsgevonden met deze initiatiefnemers waarbij duidelijke kaders zijn aangegeven waarbinnen ontwikkelingen zouden kunnen plaatsvinden.’ Daarbij is onder meer aangegeven dat de de ontwikkelingen ter plaatse in het bestemmingsplan moeten passen. Als er activiteiten of gebruik gewenst is dat afwijkt van het bestemmingsplan moet hiervoor een volledige bestemmingsplanprocedure voor doorlopen worden. Daarbij heeft de gemeente ook uitdrukkelijk aangegeven dat het verboden is om de gronden en gebouwen te gebruiken voor verblijf van personen in die niet rechtmatig in Nederland zijn.

ZORGBOERDERIJ Volgens het college zijn de verschillende ontwikkelingen die de Diaconie voor ogen heeft, deels wel en deels niet in strijd met het bestemmingsplan. De initiatiefnemers gaan binnenkort formele aanvragen bij de gemeente indienen, zo verwachten B en W. Dit betreft dan omgevingsvergunningen voor activiteiten die passen in het bestemmingsplan en een verzoek om medewerking aan wijziging van het bestemmingsplan. Dit laatste betreft onder andere het voornemen van de Diaconieën van de Protestantse Kerken in Amsterdam en Amstelveen om te investeren in duurzaamheid en om een zorgboerderij te realiseren, waar de productie van gezond voedsel gepaard gaat met zorg voor het milieu, goed natuurbeheer en sociale activering. De Diaconie wil hiervoor op de locatie Middenweg BP 1 en 6 het project ‘De Gastvrije Hoeve de Meent’ realiseren.

TIJDELIJKE VERGUNNINGEN In 2020 heeft de gemeente twee tijdelijke vergunningen afgegeven om te kunnen voorzien in tijdelijke verblijfsruimte voor de beheerders voor de periode dat de aanwezige woningen worden verbouwd. ‘Voor deze verbouwingen of voor de overige wensen van de eigenaar van de percelen aan de Middenweg zijn nog geen aanvragen ingediend en er is dan ook nog geen sprake van afgegeven permanente vergunningen. Op dit moment is men voor zover ons bekend, bezig met het wegwerken van achterstallig onderhoud aan de jongveestal op het perceel Middenweg 6. Voor dit onderhoud is geen vergunning benodigd. Overige vergunningplichtige activiteiten moeten nog aangevraagd worden, of kunnen pas aangevraagd worden nadat een besluit door de gemeenteraad is genomen over het wijzigen van het bestemmingsplan.”

UITGEPROCEDEERDE ASIELZOEKERS Met betrekking tot de vrees van AvA over eventuele opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers, meldt het college dat de gemeente al in vroeg stadium heeft gemeld dat dat op deze locatie uitdrukkelijk niet zal worden toegestaan. Het college heeft met dit oogmerk al in maart 2019 (nog voordat de gronden door deze initiatiefnemer waren aangekocht en er inhoudelijk over plannen kon worden gesproken) door middel van een brief aan de Diaconieën van Amsterdam en Amstelveen duidelijk gemaakt dat verblijf van uitgeprocedeerde vluchtelingen op deze locatie uit den boze is. Deze boodschap is volgens het college in ambtelijke contacten ook voortdurend herhaald.

BARMHARTIGHEID De gemeenschap die in de polder wil vestigen, wordt omschreven als een gastvrije gemeenschap die vanuit een spiritualiteit van eenvoud een boodschap van barmhartigheid en rechtvaardigheid wil uitdragen. ‘Wij gaan er van uit dat de initiatiefnemer en de gebruikers zich zullen houden aan de regels. Via onze toezichthouders houden wij de ontwikkelingen aan de Middenweg BP 1 en 6 in ieder geval in de gaten. Indien sprake is van activiteiten of gebruik dat strijdig is met de regels dan zullen wij daar met toepassing van onze handhavingsinstrumenten of in samenwerking met andere overheden tegen optreden. Op dit moment is er geen aanleiding om handhavend op te treden. De in te dienen plannen zullen eerst nog moeten worden getoetst en beoordeeld.’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie