SP-burgerraadslid Wil Roode en SP-raadslid Marina Casadei.
SP-burgerraadslid Wil Roode en SP-raadslid Marina Casadei. SP Amstelveen

SP stelt kritische vragen over aanpak opvang daklozen in Amstelveen

18 oktober 2021 om 12:52 Maatschappelijk

AMSTELVEEN SP Amstelveen heeft een reeks kritische vragen aan het college van B en W gesteld over de opvang van daklozen. De partij heeft al langer kritiek op het daklozenbeleid van de gemeente. Naar mening van de SP krijgen daklozen te weinig ondersteuning.

De partij is onder meer ontevreden over de opvang van vrouwen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld en met hun kinderen op straat komen te staan. Volgens de SP worden die ondergebracht in een hotel, waar ze dan tegen een gereduceerd bedrag een kamer kunnen huren. ‘Echter de minimale bijdrage is 400 euro per maand. Dat is een aanzienlijk bedrag voor mensen die een inkomen op of onder het minimum hebben.’ De partij stelt dat vrouwen in deze situatie beter naar een Blijf-huis doorverwezen kunnen worden.

SLUIS De SP stelt ook kritische vragen over een bustocht die De Regenboog Groep in augustus met ongeveer 25 economisch daklozen uit de regio Amsterdam naar de krimpgemeente Sluis in Zeeland heeft gemaakt. Het doel van de reis was om hen te interesseren om zich daar te vestigen. SP weet niet hoeveel hoeveel Amstelveense daklozen er in totaal mee zijn gegaan, maar weet wel dat er drie alleenstaande moeders bij waren. 

ENORME STAP Bij het bezoek aan Sluis werd ook aandacht besteed aan de scholen in de omgeving. ‘Een van de dakloze moeders hoorde dat haar kind wellicht op een Belgische school voor speciaal onderwijs zal worden geplaatst, want die is er niet in Sluis.’ De Amstelveense vrouwen hebben volgens de SP aangegeven dat ze nog willen nadenken over een eventuele verhuizing. Hun familie en netwerk zijn in Amstelveen en hun kinderen zitten hier op school. ‘Bovendien zijn de kinderen getraumatiseerd door huiselijk geweld. Om dan te verhuizen naar een heel ander deel van Nederland, ver weg van familie en vriendjes, is dan een enorme stap.’

CV De SP plaats ook vraagtekens bij de eis dat belangstellenden een CV moeten aanleveren om in aanmerking te komen voor vestiging in Suis. De partij vermoedt dat het de bedoeling is dat de vrouwen in Sluis gaan werken in de thuiszorg, omdat daar een ernstig tekort is aan personeel. ‘En als ze dat doen wordt er voor huisvesting gezorgd,’ vermoedt de SP. ‘Maar daarover is hen niets verteld.’

De betrokken vrouwen voelen zich volgens de partij onder druk gezet. ‘Ze krijgen te horen dat ze het hotel moeten verlaten, omdat ze er niet langer dan zes maanden mogen verblijven. De CV moet zo snel mogelijk worden aangeleverd anders is hun kans op een verhuizing naar Sluis verkeken en staan ze weer op straat.’ De SP heeft het college onder meer gevraagd wat de reden is dat aan dakloze Amstelveners om hun CV wordt gevraagd als ze ineen reguliere woning in Sluis gehuisvest willen worden, De partij wil ook weten voor wie de CV bestemd is en of  betrokken daklozen toestemming hebben gegeven voor het doorsturen van hun CV.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie