Afbeelding
Project Edu-PC

‘Laptops genoeg, nu nog de kinderen!’

8 oktober 2021 om 09:30 Maatschappelijk

AMSTELVEEN In deze tijd van digitalisering sta je 10-0 achter als je thuis geen laptop tot je beschikking hebt. Voor kinderen uit gezinnen met weinig geld is dit vaak de realiteit. Project Edu-PC refurbisht gebruikte laptops en geeft ze via scholen aan kinderen die ze écht nodig hebben. Maar nu staat het project voor een onverwachte uitdaging: laptops genoeg, maar waar blijven de kinderen? 

Oprichter Edwin Hortensius wéét dat er talloze basisschoolkinderen zijn die dringend een laptop nodig hebben. Om hun schoolwerk te doen, taal en rekenen eindeloos te oefenen zodat ze niet met een achterstand op de middelbare school komen. En toch weten de scholen hem nog niet te vinden. Terwijl hij die scholen echt nodig heeft: daar zitten de leerkrachten die de kinderen kennen.

LOCKDOWN Hortensius begon het initiatief begin dit jaar, tijdens de tweede lockdown. “Ik had de behoefte om iets te veranderen door te doen, in plaats van er alleen maar over te praten”, vertelt hij. “Het verschil maken op een eenvoudige en hartverwarmende manier. Via eigen contacten en sociale media ben ik gebruikte laptops gaan inzamelen voor kinderen van wie de ouders er zelf geen kunnen betalen.”

GESTAGE STROOM Door de laptops schoon te maken, leeg te vegen, opnieuw te configureren en installeren met Chromium OS, verandert Hortensius de laptops weer in hypermoderne computers waar kinderen jaren mee vooruit kunnen. Inmiddels ontvangt hij via een bedrijf een gestage stroom laptops. Andere bedrijven doneren muizen en laptophoezen. Zo kan hij de kinderen een compleet pakket aanbieden.

VERRASSING “Het is elke keer weer prachtig om een stapel laptoppakketten af te leveren bij een school”, glundert Edwin. “In verband met privacy ontmoet ik de kinderen zelf niet, de school bepaalt welke kinderen in aanmerking komen. Maar via de school hoor ik de verhalen over de verraste gezichten van kinderen die nu eindelijk op hun eigen laptopje aan de slag kunnen. Hoe mooi is dat?”

MEER SCHOLEN Door zijn verhaal en dat van de kinderen te vertellen, hoopt Edwin meer scholen te bereiken. “Ik heb inmiddels honderd circulaire laptops op scholen afgeleverd”, vertelt hij. “Maar er zijn nog te veel scholen die dit initiatief niet kennen. Daardoor zijn er nog te veel kinderen die niet meedoen met de digitale ontwikkeling. Dat is zonde, en ook nog eens niet nodig. Eén mailtje via de website van Project Edu-PC is genoeg om een laptop aan te vragen.”

Project Edu-PC zet zich 100 procent belangeloos en vrijwillig in voor kinderen van wie de ouders geen laptop kunnen kopen. Het project zamelt gebruikte laptops in, verwijdert grondig alle data, configureert ze opnieuw en installeert ze met Chromium OS. Samen met een muis en een hoes worden de laptops via scholen aan kinderen uitgereikt die ze nodig hebben. Het project werkt vanuit Amstelveen, maar kan en wil laptops inzamelen en leveren in heel Nederland.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie