Sandra van Engelen (CDA) lanceerde het idee voor verhalenbankenl.
Sandra van Engelen (CDA) lanceerde het idee voor verhalenbankenl. René de Leeuw

Raad Amstelveen wil ‘verhalenbanken’: veel steun voor motie CDA

3 oktober 2021 om 16:05 Maatschappelijk

AMSTELVEEN De gemeenteraad heeft woensdagavond een motie van het CDA aangenomen, waarin wordt gepleit wordt voor ‘verhalenbanken’. Dat zijn zitbanken in straten en parken voorzien van een QR-code. Na het scannen van de code kun je luisteren naar ingesproken verhalen over de buurt, de wijk, het land of andere landen. Dit moet ontmoetingen en gesprekken tussen Amstelveners bevorderen.

“Amstelveen kent 138 nationaliteiten en in veel van die 138 culturen nemen verhalen en het gesproken woord een belangrijk plaats in bij het doorgeven van kennis, tradities, waarden en normen,” aldus CDA-raadslid Sandra van Engelen. “De verhalencultuur is een eenvoudige vorm van kunst en een laagdrempelige manier om kennis over ‘de ander’ te krijgen en is daarmee een aanzet tot ontmoeten en verbinden. Mensen zitten nu vaak zwijgend naast elkaar op een bank.”

VERHALENBANKROUTE De banken zouden in meerdere wijken moeten komen en Van Engelen ziet graag een kunstzinnige verhalenbankroute ontstaan. “Een aantal gemeenten is al succesvol begonnen met het plaatsen van QR-codes,” vervolgde ze. “Kunstenaars van Ateliers 2005 in de Van Weerden Poelmanlaan willen graag aan de slag om een kunstzinnige verhalenbank op te zetten. Daarom zou begonnen kunnen worden met banken in de buurt rondom Ateliers 2005. Verder kunnen ook de kunstenaars van de Amsterdamseweg en het SKAB erbij betrokken worden.” Zij ziet ook een rol voor Ons Tweede Thuis.

De meeste raadsleden reageerden positief al waren er nog wat vragen over de kosten. Ook wethouder Herbert Raat toonde zich enthousiast: “Het college wil zeker kop en staart geven aan dit idee.” Raadslid Marina Casadei (SP) echter vond het ‘een wat krampachtig idee’ en vroeg zich af of het niet meer iets is voor wijkcentra om contacten tussen inwoners te stimuleren. “Ik heb niets tegen kunstzinnige bankjes,” zei ze. “Maar ik vind het doel waar ze voor moeten dienen een beetje gezocht.” De SP stemde uiteindelijk als enige fractie tegen de CDA-motie.

PROJECTATELIER De raad nam ook een motie aan van GroenLinks met het idee als kunstprijs voor een jaar een atelier toe te wijzen aan een eindexamenkandidaat van de Rietveld Academie in Amsterdam. Hiermee wil GroenLinks-raadslid Stieneke Kruijer kunstzinnig talent naar Amstelveen trekken. Amstelveen telt achttien ateliers, waarvan er drie gereserveerd zijn voor projecten. Kruijer wil dat één van die drie als prijs wordt toegekend aan een student van de Rietveld Academie. Wel moet het idee eerst een jaar worden uitgeprobeerd. Als dat goed uitpakt, dan kan de prijs jaarlijks worden toegekend.

Andere raadsleden vonden dit een goed idee, maar sommigen sputterden nog wel even met de vraag: waarom uitsluitend studenten van de Rietveld Academie? Kruijer zag in de regio niet direct andere kandidaat-opleidingen: “En de Rietveld Academie is dichtbij. Je kunt er op de fiets naar toe.” Ook wethouder Herbert Raat leek de opzet met alleen de Rietveld Academie wat beperkt. “Maar laten we dit nu maar voor een jaar gaan doen. Dan kunnen we bij de evaluatie bekijken of het niet wat breder moet.” De motie werd unaniem aangenomen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie