Burgemeester Tjapko Poppens is met wijkagent Jan Pieter Koopmans op het Amstelveen College om te spreken over de risico’s van het bezit van messen.
Burgemeester Tjapko Poppens is met wijkagent Jan Pieter Koopmans op het Amstelveen College om te spreken over de risico’s van het bezit van messen. Gemeente Amstelveen

Inleveren wapens zonder straf kan van 11 tot en met 17 oktober bij politie Amstelveen

23 september 2021 om 13:15 Maatschappelijk

AMSTELVEEN ‘Van je wapen af zonder straf’. Gemeente Amstelveen doet mee aan de landelijke wapeninleveractie. Van maandag 11 tot en met zondag 17 oktober kan iedereen zonder straf een wapen inleveren bij de politie in Amstelveen. Het inleveren gebeurt anoniem, je wordt dus niet gestraft voor wapenbezit. 

De actie is bedoeld om Amstelveen veiliger te maken. Wapens horen niet in onze samenleving thuis. Messen en andere stoot- of slagwapens kunnen worden ingeleverd in een ton op het politiebureau aan de Gerard Doulaan 2 in Amstelveen, tussen 9.00 uur en 21.00 uur. Voor het inleveren van een vuurwapen moet een afspraak met de politie gemaakt worden via 0900-8844. De politie komt, in burgerkleding, thuis langs om het wapen op te halen. Bij een vuurwapen moet je je kunnen legitimeren.

TOENEMEND WAPENBEZIT Wapenbezit neemt de laatste jaren vooral onder jongeren en jongvolwassenen toe. Ze denken dat het stoer is om een wapen te dragen. Of dat ze een wapen nodig hebben om zich te verdedigen. Uit onderzoek blijkt dat ruzies vaker uit de hand lopen, als jongeren wapens op zak hebben. 

Burgemeester Tjapko Poppens vindt dit een zorgelijke ontwikkeling. “Jongeren staan vaak onvoldoende stil bij de risico’s van wapenbezit. De gevolgen van incidenten met wapens zijn groot. Niet alleen voor het slachtoffer. Ook voor de dader, omdat hij of zij een strafblad krijgt. Het is belangrijk dat jongeren inzien dat het niet normaal is om een mes te dragen. Daarom doet Amstelveen aan de landelijke actie mee. Een veilige stad begint bij veilig opgroeien.”

BEWUSTWORDING Naast de landelijke publiciteitscampagne voor de wapeninleveractie organiseren gemeente en politie deze maand activiteiten waarbij zij de risico’s van wapenbezit zoals messen met jongeren bespreken. Ook scholen en het jongerenwerk besteden aandacht aan de inleveractie. Verder is de campagne bedoeld om ouders bewust te maken, zodat zij het gesprek met hun kind over het bezit van messen en andere wapens aangaan. Handvatten voor dit gesprek zijn te vinden op: https://hetccv.nl/fileadmin/Bestanden/Onderwerpen/Wapens_en_jongeren/campagne_2021/001.3_-_Gespreksleidraad_ouders.pdf

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie