Wijkcentrum De Bolder, met voor de deur het populaire terras.
Wijkcentrum De Bolder, met voor de deur het populaire terras. René de Leeuw

Feest bij De Bolder: wijkcentrum bestaat 45 jaar

1 september 2021 om 09:00 Maatschappelijk

AMSTELVEEN Wijkcentrum De Bolder in Groenelaan bestaat 45 jaar. Dat wordt zaterdag 4 september gevierd met een feest voor vrijwilligers en wijkbewoners.

Dankzij de in 1974 opgerichte Stichting Ontmoetingscentrum Groenelaan (SOG) kon De Bolder in 1976 in de toen nieuwe wijk Groenelaan de deuren openen, in het hart van de wijk, naast winkelcentrum Groenhof. Het is in 2017 gerenoveerd, zodat het weer tientallen jaren mee kan. De Bolder behoort nu met – in normale tijden - zo’n 500 tot 700 bezoekers per week tot de drukstbezochte wijkcentra in Amstelveen. Er zijn tal van activiteiten en de ruimtes zijn behalve voor eigen cursussen en activiteiten ook door andere organisaties te gebruiken. “De Bolder is uitgegroeid tot een echt inloopcentrum,” zegt wijkcoach Wilma Stokkel. “Sommige bewoners zien het als hun tweede huiskamer en komen graag langs voor een kopje koffie of iets anders. De wekelijkse Open Tafel voor senioren is er al vanaf het begin.”

CORONA Tijdens de corona-lockdowns draaide De Bolder op een heel laag pitje door. “Vrijwilligers hebben toen soep en maaltijden bereid die bewoners konden afhalen,” vervolgt Stokkel. “Sommige bewoners durfden niet te komen en bij hen hebben we de maaltijden bezorgd. Verder hebben we tijdens lockdowns De Bolder open gehouden voor de voor kwetsbare bewoners belangrijke inloopgroep. De deelnemers kwamen iedere week en bij mooi weer zaten zi met hun rollator of scootmobiel hier buiten.”

Aan het begin van het nieuwe seizoen komt De Bolder weer tot leven, met onder meer het Bolderkoor, de Huiskamergroep en het Wijkontbijt. Nieuw is het Infopunt Groenelaan, vanaf 2 september iedere donderdag van 12.30 tot 14.00 uur. Wijkbewoners kunnen hier terecht met vragen over wijkactiviteiten, hulp bij het ouder worden, mantelzorg, vrijwilligerswerk, mensen ontmoeten en financiën. Ook voor als je niet lekker in je vel zit of gezellig wat wilt eten. Voorheen verzorgde De Bolder veel activiteiten voor kinderen. Door de vergrijzing van de wijk zijn die vrijwel verdwenen, maar omdat de wijk inmiddels weer kinderrijker wordt, is dit voor de komende tijd een punt van aandacht. 

ETEN EN DRINKEN De Bolder is een belangrijke plek geworden waar je wat kunt eten of drinken. “Vroeger hadden we in Groenhof een Chinees restaurant, een bistro/brasserie en een patatzaak,” zegt Stokkel. “Dat is nu allemaal weg. Dat is echt een gemis. Er zijn bewoners met plannen voor een eetcafé waar je ‘s avonds iets kunt nuttigen met familie, vrienden of kennissen, zonder afspraak, maar ook binnen kunt lopen voor koffie of een drankje. Daarvoor hebben we wel extra vrijwilligers nodig en professionele ondersteuning in de avonduren.” Overigens zijn nieuwe vrijwilligers altijd welkom.

Zaterdag 4 september is er een receptie, met aansluitend, vanaf 17.00 uur een feest voor wijkbewoners en vrijwilligers met pizza en muziek en een tent. Opgeven, alleen voor het feest voor zover er nog plaatsen zijn, kan via e-mail: b.sander@participe.nu..

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie