Afbeelding
Pixabay

Vrijwilligerswerk voor mensen met beginnende dementie: DemenTalent in Amstelveen

2 augustus 2021 om 14:30 Maatschappelijk

AMSTELVEEN Op het moment dat de diagnose dementie wordt gesteld, gebeurt het vaak dat mensen het vertrouwen in zichzelf verliezen. Hierdoor stoppen ze met activiteiten, verliezen sociale contacten en soms zelfs het plezier in het leven. In Amstelveen biedt het nieuwe project DemenTalent ondersteuning om dit te voorkomen: zij zorgen ervoor dat mensen met beginnende dementie als vrijwilliger actief kunnen deelnemen aan zinvolle activiteiten in de samenleving, op basis van hun interesses, talenten en vaardigheden. Vanzelfsprekend met passende begeleiding. “Kijken naar wat iemand nog wel kan, in plaats van beperkingen centraal te stellen”, is de basisgedachte achter DemenTalent.


Al in ruim twintig gemeenten zijn sinds 2013 vrijwilligers met dementie succesvol bezig via DemenTalent. In Amstelveen bestaat DemenTalent sinds enkele weken, het is een initiatief van de Ketenzorg Dementie Amstelland en Meerlanden en wordt uitgevoerd door Participe Amstelland.

Voor mensen met dementie die graag (sociaal) actief willen blijven zijn er tal van mogelijkheden voor vrijwilligerswerk: bijvoorbeeld voorlezen bij kinderdagverblijven, ondersteunen bij sportverenigingen, helpen bij groenonderhoud, koffie schenken in een wijkcentrum of voorlichting geven over dementie aan jongeren. DemenTalent bespreekt graag de mogelijkheden. Neem daarvoor contact op met de coördinator van DemenTalent via 06-18647734 of dementalent@participe.nu. Op www.participe-amstelland.nu/dementalent is meer informatie te vinden.

Ook organisaties die vrijwilligers de kans willen geven om hun talenten te benutten en weer actief bezig te zijn in de samenleving kunnen contact opnemen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie