Wethouder Marijn van Ballegooijen (Zorg en Welzijn)
Wethouder Marijn van Ballegooijen (Zorg en Welzijn) Gemeente Amstelveen

Gemeente Amstelveen helpt bij betalingsachterstanden

12 juli 2021 om 11:20 Maatschappelijk

AMSTELVEEN Als er aan de gemeente betalingsachterstanden worden doorgegeven, kan het zijn dat de gemeente contact opneemt met deze mensen. Hierdoor kunnen zij tijdig bespreken of ze hulp of financieel advies nodig hebben. Door op tijd betalingsachterstanden aan te pakken, kunnen grote schulden voorkomen worden. Er kan altijd voor gekozen worden om er geen gebruik van te maken.

Wethouder Marijn van Ballegooijen (Zorg en Welzijn): “Gemiddeld wachten inwoners met geldproblemen vijf jaar voordat ze hulp zoeken. Betalingsachterstanden kunnen hierdoor een grote schuld worden, met alle gevolgen van dien. Gemeente Amstelveen wil dit voorkomen en neemt daarom contact op als er aan de gemeente betalingsachterstanden worden doorgegeven door bijvoorbeeld de verhuurder of energieleverancier.”

DOORGEVEN Sinds 1 januari moet een verhuurder, zorgverzekering, energie- en waterbedrijf aan de gemeente doorgeven wie niet op tijd betaald heeft. Bij deze betalingsachterstanden kan het zijn dat er een brief van de gemeente komt of dat een medewerker langs komt om te helpen of te ondersteunen. Vanuit de Wet Gemeentelijke Schuldhulpverlening zijn gemeente Amstelveen en de genoemde organisaties verplicht hieraan mee te werken. 

Hoe werkt het? De gemeente hoort dat iemand te laat is met het betalen van huur, zorgverzekering, energie of water. Alle meldingen worden verzameld en er wordt bekeken hoe de gemeente kan helpen. Een medewerker van de gemeente neemt dan contact met de betrokkene op en vraagt of deze hulp nodig heeft en of hij of zij dat ook wil. Indien de hulp gewenst is, wordt er samen naar een mogelijke oplossing gekeken en wordt advies gegeven.
HULP ZOEKEN Wie niet benaderd is door de gemeente, maar toch hulp wil bij de financiën kan terecht op www.amstelveen.nl/organisaties-laag-inkomen voor meer informatie over organisaties die hulp bieden bij een laag inkomen. Wie al (meerdere) schulden heeft en hier hulp bij wil kan schuldhulpverlening krijgen. Kijk hiervoor op www.amstelveen.nl/schuldhulpverlening.

INFORMATIE Meer informatie is te vinden op www.amstelveen.nl/betaalachterstand of mail naar eropaf@amstelveen.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie