Een van de wokshops van ''Nederlands voor niet-Nederlanders'.
Een van de wokshops van ''Nederlands voor niet-Nederlanders'. Bright Future

Project ‘Nederlands voor niet-Nederlanders’ in Amstelveen wint EU Solidarity Award

13 juni 2021 om 08:00 Maatschappelijk

AMSTELVEEN De vrijwilligers van stichting Bright Future die in Amstelveen het Solidariteitsproject ‘Nederlands voor niet-Nederlanders’ verzorgen, hebben de EU Solidarity Award gewonnen. Het project is daarmee uitgeroepen tot het beste Solidariteitsproject 2021. De projectvrijwilligers ontvangen 250 euro van het EU Solidariteitskorps Nederland voor educatieve doeleinden om extra kennis op te doen. Die kunnen ze gebruiken voor een nog betere uitvoering van het huidige Solidariteitsinitiatief voor kinderen in Amstelveen. 

In het project ‘Nederlands voor niet-Nederlanders’ brengen jonge vrijwilligers kinderen van internationale vluchtelingen en expats op een informele en speelse manier de Nederlands taal bij. Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met Buurtkamer Karel Karelpark.

De ouders van de kinderen hebben deelgenomen aan evaluatie-activiteiten en denken dat dit project een zeer positieve impact heeft op hun kinderen, maar ook op henzelf. Als de kinderen thuis Nederlandse zinnen gaan gebruiken, leren hun ouders ook van hen en worden ze meer aangemoedigd om de taal te leren. Dankzij dit project is de doelgroep gaan beseffen dat Nederlands spreken hen helpt om volledig gesocialiseerd te worden in de Nederlandse samenleving.

MEESTE STEMMEN Het Solidariteitsproject ‘Nederlands voor niet-Nederlanders’ was een van de acht genomineerde projecten waar het publiek een week lang op kon stemmen. Het taalproject in Amstelveen kreeg de meeste stemmen. Onder die acht genomineerde projecten waren alle drie de Solidariteitsprojecten, die sinds begin dit jaar door vrijwilligers van Stichting Bright Future in Amstelveen worden uitgevoerd:

Een van die projecten is ‘Digitale Vaardigheden voor Ouderen’ dat met projectpartner Partcipe wordt uitgevoerd. De vrijwilligers ondersteunen ouderen om digitale basisvaardigheden te ontwikkelen en hen te helpen de moeilijkheden te overwinnen die zijn veroorzaakt door de uitbraak van Covid-19.

GEMEENSCHAPSKRANT Het andere project is ‘Bewaar de Krant’ dat met de Armeense gemeenschapskrant ‘Netherlands’ Diary wordt uitgevoerd. Het doel is om de krant tweetalig te maken en om jongeren aan te moedigen om zich bij het initiatief aan te sluiten en ervaring op te doen in de journalistiek. 

Alle betrokken vrijwilligers zijn tussen de 18 en 30 jaar oud. Ze werken samen om tot het beste resultaat te komen. Aan het einde van het jaar ontvangen ze allemaal EU Youthpass-Certificaten, die ze aan hun CV kunnen toevoegen.

Alle 3 Solidariteitsprojecten worden uitgevoerd door het Europees Solidariteitskorps Nederland en hebben een looptijd van 12 maanden. De jonge vrijwilligers, die deze projecten uitvoeren, willen kwetsbare groepen mensen ondersteunen en een positieve veranderingen in hun omgeving aanbrengen. Wie ook betrokken wil zijn bij dergelijke Solidariteitsprojecten, kan zich aansluiten bij de vrijwilligers van Stichting Bright Future. Solliciteren kan via brightfuturenl.com/join-us-volunteer

De Stichting Bright Future (brightfuturenl.com) is in 2016 geregistreerd in Nederland. De organisatie is actief op het gebied van jongeren: voert diverse jongerenuitwisselingsprojecten en Solidariteitsprojecten uit in de Europese Unie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie