Rookvrije generatieambassadeurs Anna en Saskia samen met 'hun' schooldirecteur Michel Houttuin en wethouder Frank Berkhout.
Rookvrije generatieambassadeurs Anna en Saskia samen met 'hun' schooldirecteur Michel Houttuin en wethouder Frank Berkhout. Gemeente Amstelveen

Gemeente streeft naar rookvrij Amstelveen

21 mei 2021 om 11:10 Maatschappelijk

AMSTELVEEN Op maandag 31 mei is het Wereld Niet Roken dag, een dag om stil te staan bij de preventie, aanpak en gevolgen van roken. Jaarlijks sterven 20.000 mensen in Nederland door roken en enkele duizenden door meeroken. Dit is meer dan het aantal doden als gevolg van drank- en drugsgebruik, misdaad en verkeer bij elkaar.

Wethouder Marijn van Ballegooijen (Zorg en Welzijn): “De helft van de mensen die begint met roken overlijdt aan de gevolgen. Daarom streeft de gemeente naar een rookvrij Amstelveen. Als we ernstige en veel voorkomende ziektes, zoals kanker en hart- en vaatziekten willen terugdringen, vraagt dat een stevige aanpak om het aantal rokers terug te dringen. Daarom is de gemeente actief met voorlichting en cursussen voor jongeren en volwassenen.”

Gemeente Amstelveen zet in op verschillende pijlers: een gezonde omgeving, jongeren beginnen niet met roken en rokers stoppen met roken. De gemeente wil roken ontmoedigen om zo gezondheidsschade door (mee-)roken te verminderen en maatschappelijke kosten van roken te beperken.

Kinderen moeten de kans krijgen om rookvrij op te groeien.

Wethouder Frank Berkhout (Onderwijs en Jeugd): “Kinderen moeten de kans krijgen om rookvrij op te groeien. In een rookvrije omgeving en met goede voorbeelden om zich heen. Zodat er in 2035 een rookvrije generatie is. Daarvoor zet dit college zich vol in. Natuurlijk is stoppen moeilijk, dat heb ik zelf ook ondervonden vroeger. Maak daarom gebruik van de beschikbare hulp. Voor je eigen gezondheid en die van kinderen.”

In de afgelopen jaren zijn onder anderen alle openbare speelplekken, sportclubs en openbare gebouwen rookvrij verklaard en zijn er stoeptegels met het rookvrij-logo neergelegd. Ook de inwoners worden erbij betrokken, bijvoorbeeld door een wedstrijd voor het beste idee om Amstelveen rookvrij te maken. Deze is vorig jaar gewonnen door Anna en Saskia, twee basisschoolleerlingen die een eigen campagne: http://kinderentegenroken.nl/ hebben bedacht en uitgevoerd. De GGD en Brijder ondersteunen voortgezet onderwijsscholen en leerlingen met het geven van voorlichting. In het najaar gaat er weer een cursus van start voor inwoners met een laag inkomen die willen stoppen met roken.

Wie wil stoppen met roken en daar hulp bij nodig heeft of goede plannen heeft voor een rookvrije generatie, kan dat de gemeente laten weten via rookvrij@amstelveen.nl. Dit e-mailadres kan ook gebruikt worden om hulp te vragen bij het rookvrij maken van een organisatie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie