Overleg tussen de gemeente en vertegenwoordigers van de Indiase gemeenschap in 2018
Overleg tussen de gemeente en vertegenwoordigers van de Indiase gemeenschap in 2018 Archief BDU/Gemeente Amstelveen

PvdA Amstelveen bezorgd over signalen discriminatie Aziatische inwoners

14 mei 2021 om 11:35 Maatschappelijk

AMSTELVEEN PvdA Amstelveen is bezorgd over signalen van toenemende discriminatie van Aziatische inwoners van Amstelveen. De gemeenteraadsfractie heeft de kwestie via vragen aan het college aan de orde gesteld.

De PvdA verwijst daarbij naar een artikel in dagblad Trouw van 10 april over de enorme toename van meldingen van discriminatie tegen Aziaten. Afgelopen jaar werden duizenden meldingen gedaan; niet eerder was dat zoveel. De stijging in het aantal meldingen is opvallend en heeft volgens het artikel zeker te maken met het coronavirus.

UITGESCHOLDEN De partij wijst ook op de uitkomsten van een verkennend onderzoek dat Kennisplatform Integratie en Samenleving (KIS) onlangs heeft gedaan naar discriminatie van Oost- en Zuidoostelijke Aziaten. Respondenten gaven aan maandelijks tot wekelijks uitgescholden te worden. Dit speelt zich af in supermarkten, op het vliegveld, op de straat, de werkvloer, het onderwijs en de privésfeer. Het KIS vermoedt dat dit slechts het topje van de ijsberg is; de meeste incidenten worden niet gemeld omdat mensen zich hierover niet durven uit te spreken.

ONACCEPTABEL Volgens PvdA-burgerraadslid Marjon Oostveen heeft de partij signalen gekregen dat Aziatische inwoners ook in Amstelveen te maken hebben met toegenomen discriminatie.  “In Amstelveen wonen veel mensen van Aziatische komaf. De meeste niet-Nederlanders zijn Indiërs en Japanners. Het ervaren van discriminatie heeft veel negatieve gevolgen voor mensen, zoals minder goede fysieke en psychische gezondheid, het vermijden van drukke plekken én het heeft gevolgen op sociaal en economisch gebied. Mensen voelen zich niet veilig. Wij vinden het onacceptabel dat dit in Amstelveen gebeurt,” aldus Marjon Oostveen.

MELDINGEN De fractie van de PvdA heeft bij het college van B en W om meer informatie gevraagd. De partij wil onder meer weten of er bij de politie van Amstelveen en het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam meldingen van discriminatie tegen Aziatische inwoners binnengekomen. Als dat het geval, is vraagt de partij om een overzicht van het aantal meldingen, of er sprake is van een toename en wat is er met de meldingen is gebeurd.

Ook wil de PvdA weten of er via andere wegen signalen van (toegenomen) discriminatie zijn ontvangen en of er hierover contact is tussen de gemeente en vertegenwoordigers van de Aziatische gemeenschap.  De partij wil ook weten wat de gemeente doet om discriminatie van Aziatische inwoners tegen te gaan.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie