Afbeelding
Pixabay

Uitvoeringsagenda Gezond draagt bij aan verkleinen van gezondheidsverschillen in Amstelveen

27 april 2021 om 07:30 Maatschappelijk

AMSTELVEEN Amstelveen wil voor iedereen van jong tot oud een gezonde stad zijn. Met deze uitvoeringsagenda wil het College van B en W bijdragen aan de gezondheid van de inwoners en het verkleinen van gezondheidsverschillen in de stad.

Wethouder Marijn van Ballegooijen (Zorg en Welzijn): “Samen met organisaties in de gemeente werken we aan een preventieve gezondheidsaanpak. We besteden daarin veel aandacht aan gezonde leefstijl en een gezonde omgeving. Zo vergroten we de gezondheid van alle inwoners. Daarnaast verkleinen we de bestaande verschillen door focus op groepen met gezondheidsachterstanden.”

GEZONDE LEEFSTIJL Veel ziekten worden mede veroorzaakt door ongezond gedrag, zoals roken, alcohol, te weinig bewegen, ongezonde voeding en door overgewicht. Daarom zijn deze onderwerpen speerpunten in de uitvoeringsagenda. Voor het stoppen met roken worden onder andere stoppen met roken cursussen georganiseerd voor mensen met een laag inkomen en zijn er campagnes. Er zijn al veel organisaties en plekken in de stad rookvrij. Organisaties die ook rookvrij willen worden, worden door de gemeente geholpen door het leveren van rookvrij stoeptegels of bordjes. Op het gebied van bewegen, voeding en overgewicht gebeurt er al veel in de stad. Zo zijn er veel sportverenigingen, regelingen voor kinderen om te kunnen sporten als ze weinig geld hebben en organiseert Amstelveen Sport activiteiten. 

De GGD heeft veel aandacht voor voeding, bewegen en overgewicht en geeft extra begeleiding als kinderen te zwaar worden. Vanuit de zorgverzekeraar kunnen inwoners met overgewicht hulp krijgen. Voor alcohol, drugs, roken, problemen met overmatig gebruik sociale media en gamen wordt subsidie gegeven aan Brijder. Die doen veel aan de preventie van deze problemen bij jongeren, zoals een informatiewebsite voor jongeren en ouders, een chatfunctie voor jongeren, ouder- en jongerenvoorlichtingen via scholen. Met verschillende partners die betrokken zijn bij leefstijl preventie kijkt de gemeente wat er nog meer nodig is om gezonde leefstijl te bevorderen.

VITAAL OUDER WORDEN Mensen worden over het algemeen steeds ouder en ook Amstelveen vergrijst. Dit legt grote druk op de zorg van nu en geeft nog meer druk in de toekomst, door nog meer ouderen en minder medewerkers in de zorg. De gemeente wil daarom bijdragen aan vitaal ouder worden en langer met goede kwaliteit van leven thuis wonen. Om vitaliteit, mobiliteit en zelfredzaamheid bij het ouder worden zo lang mogelijk te behouden, is het belangrijk om in beweging te blijven. Als ouderen weinig bewegen, gaat de kwaliteit van spieren en botten snel achteruit, waardoor ouderen vaker vallen. Voor de ouderen heeft dit vaak grote gevolgen voor zelfredzaamheid, thuis kunnen wonen en kwaliteit van leven. Zodra de coronamaatregelen het weer toelaten gaan daarom de valpreventiecursussen weer van start. Ook kijkt de gemeente welke nieuwe initiatieven nog meer kunnen helpen om ouderen langer in beweging te houden. De gemeente stimuleert het gebruik van innovatieve ondersteuningsproducten die kunnen helpen om langer zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen. Hiervoor is er onder andere de Dementheek waar inwoners informatie kunnen krijgen over dit soort producten, zoals een makkelijk te gebruiken telefoon, een dagritmeklok of een robotkat. De meeste producten zijn ook te leen om thuis uit te proberen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie