Het Taalhuis.
Het Taalhuis. Gemeente Amstelveen

Amstelveen geeft extra aandacht aan taal bij nieuwe aanpak inburgering

11 april 2021 om 08:00 Maatschappelijk

AMSTELVEEN Het college van B en W heeft deze week de nieuwe inburgeringsplannen aan de gemeenteraad gepresenteerd. De gemeenteraad neemt daar op 21 april een besluit over. De gemeente wordt vanaf 2022 verantwoordelijk voor de inburgering. Nu zijn statushouders hier nog zelf verantwoordelijk voor. Met de nieuwe plannen hoopt het college met name het taalniveau van de inburgeraars te verbeteren. 

“We willen bereiken dat inburgeraars beter de Nederlandse taal spreken. Want daarmee kunnen ze makkelijker een baan vinden die past bij hun interesse en opleiding,” licht wethouder Marijn van Ballegooijen (Inburgering) toe. “Bovendien is taalbeheersing nodig om verbinding te maken met de Nederlandse samenleving. We zien helaas dat de taalbeheersing vaak een barrière vormt om een passende baan te vinden. Ook vinden statushouders het vaak moeilijk om contact te maken met andere Amstelveners, terwijl ze dat wel zouden willen. Daarom is beter taalonderwijs belangrijk.” 

ZELFREDZAAMHEID In de nieuwe inburgeringsplannen is er naast een leertraject gericht op taal, werk en de Nederlandse samenleving, een speciale ‘onderwijsroute’ voor het volgen van een opleiding aan mbo, hbo of universiteit. Er is ook een ‘zelfredzaamheidroute’ voor inburgeraars die minder zelfredzaam zijn.

MAATWERK Volgens Van Ballegooijen is het de bedoeling om meer maatwerk te gaan bieden: “Inburgeraars die heel snel of juist langzaam kunnen leren komen niet goed uit de verf in het huidige systeem. Straks kunnen getalenteerde inburgeraars versneld een opleiding starten. Langzamer lerende inburgeraars, bijvoorbeeld vrouwen die in hun thuisland niet naar school mochten en niet kunnen lezen, krijgen juist intensievere ondersteuning om de taal te leren en zelfredzaam te worden.”

SLEUTELPERSOON Naast aandacht voor taal, werk en maatschappelijke betrokkenheid is er in het inburgeringsplan aandacht voor de traumatische ervaringen die veel vluchtelingen hebben meegemaakt. Een groep van eerder succesvol ingeburgerde Amstelveners gaat de nieuwe inburgeraars als ‘sleutelpersoon’ helpen hun weg te vinden in de Amstelveense samenleving en helpt het college met de verdere uitwerking van de nieuwe inburgeringsplannen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie