Regenboogvlag bij het raadhuis van Amstelveen bij een eerdere gelegenheid.
Regenboogvlag bij het raadhuis van Amstelveen bij een eerdere gelegenheid. Gemeente Amstelveen

Amstelveen roept op tot hijsen regenboogvlag op 1 april

26 maart 2021 om 10:18 Maatschappelijk

AMSTELVEEN De gemeente roept inwoners van Amstelveen op om op 1 april massaal de regenboogvlag te hijsen. Die dag is het precies 20 jaar geleden dat in Nederland het burgerlijk huwelijk werd opengesteld voor mensen van gelijk geslacht. 

De fracties van GroenLinks, D66 en PvdA deden woensdag in de gemeenteraad de suggestie voor het hijsen van de vlag. Zij volgden daarmee een oproep van COC Nederland, de Amsterdamse welzijnsstichting SOOZ (Stichting Sociaal Ondernemend Opbouwwerk Zuid) en de Gay Krant, aan burgers, bedrijven, instellingen en gemeenten op om 1 april in Nederland massaal de regenboogvlag uit te hangen. 

“Wat GroenLinks, D66 en PvdA betreft moet Amstelveen als ‘regenboogstad’ dit natuurlijk vieren,” aldus GroenLinks-raadslid Ilika Polderman. Het voorstel kon rekenen op warme instemming van wethouder Marijn van Ballegooijen, die 25 jaar geleden zijn man leerde kennen: “Het homohuwelijk was toen nog niet mogelijk,” zei hij. “Op dit gebied is nog steeds veel te winnen. Nederland was het eerste land in de wereld waar dit mogelijk was. In delen van Europa is dit nog steeds niet zo.”

Van Ballegooijen staat er dan ook helemaal achter dat de gemeente mensen oproept de dag te vieren met het hijsen van de regenboogvlag. De vlag hijsen in een gezelschap van genodigden acht hij echter vanwege corona een minder goed idee.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie