Afbeelding
PR

Campagne tegen eenzaamheid en somberheid: ‘Drink jij een kop thee met mij?’

9 maart 2021 om 15:00 Maatschappelijk

AMSTELVEEN Ongeveer 10.000 inwoners krijgen komende maand een bijzonder pakketje in de brievenbus: het is een uitnodiging om in gesprek te gaan met mensen uit de buurt, onder het genot van een kopje thee en een koekje. Want praten en luisteren helpt om gevoelens van somberheid en depressie te herkennen én om hulp te zoeken. De campagne ‘Drink jij een kopje thee met mij’ is onderdeel van #ikhebjenodig. Dit project bestaat al sinds 2019. 

PRATEN EN LUISTEREN Hulp- en zorgverleners in Amstelveen willen met #ikhebjenodig inwoners stimuleren het gesprek met elkaar aan te gaan over hoe ze zich voelen. Uit onderzoek in 2019 bleek dat één op de twintig mensen kampt met depressieve gevoelens. Door Covid en de daaruit voortvloeiende maatregelen komen somberheid en eenzaamheid steeds vaker voor. Praten en naar elkaar luisteren zorgt ervoor dat mensen sneller professionele hulp zoeken. Reden genoeg om bewoners van Amstelveen de symptomen van depressie te leren herkennen en te stimuleren het gesprek met elkaar aan te gaan.

THEEDOOSJES In maart worden de theedoosjes – 10.000 stuks in totaal - huis aan huis bezorgd in de wijken Middenhoven en Westwijk. Het inpakken en bezorgen van de doosjes wordt verzorgd door mensen van Ons Tweede Thuis, Woon- en dagcentrum Westwijk, Friends 4 Friends, de vrijwilligers van wijkcentrum Westend en de vrijwilligers van Amstelveen Sport. Het doosje bevat, naast thee en koekjes, een gesprekskaart met informatie en tips over hoe om te gaan met depressieve klachten.  Icoontjes kunnen mensen helpen om te verwoorden hoe ze zich voelen.  

IN GESPREK Hulp- en zorgverleners hopen dat deze uitnodiging een laagdrempelige handreiking is. Bijvoorbeeld voor mensen die zichzelf eenzaam voelen of symptomen van depressie hebben. Of voor mensen die deze symptomen of gevoelens bij iemand uit hun buurt herkennen. Het gesprek gebeurt uiteraard met inachtneming van de coronamaatregelen: dus maximaal één bezoeker, op anderhalve meter afstand.

Een gesprek aangaan en samen een kop thee drinken kan ook telefonisch. De zorg- en hulpverleners, zoals de wijkcoaches en maatschappelijk werkers van Participe (020-5430440), de coaches van Prezens en de huisarts zijn hiervoor beschikbaar. Als mensen er nog niet aan toe zijn om te praten, is bewegen soms een goed alternatief. Amstelveen Sport biedt volop mogelijkheden hiertoe.

SAMENWERKING Aan de campagne #ikhebjenodig ligt een samenwerking tussen verschillende hulp- en zorgverleners ten grondslag: Centrum voor Gezondheidszorg Duizendblad, Participe Amstelland, Prezens, Amstelveen Sport, Gemeente Amstelveen en Zorg en Zekerheid. Alle hulp- en zorgverleners hebben hun eigen expertise zodat er voor iedereen aanbod is dat aansluit bij de persoonlijke interesse en behoefte van iedere individuele bewoner. Meer informatie is te vinden op www.ikhebjenodig.nl

Naast de genoemde hulp- en zorgverleners wordt de ‘Drink je een kop thee met mij’-campagne van #ikhebjenodig financieel mogelijk gemaakt door Amstelidee, Zorg en Zekerheid en Albert Heijn Westwijkplein.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie