Kleine achterstand Amstelveen bij huisvesten van vluchtelingen met verblijfsvergunning

18 feb, 16:00 Maatschappelijk
Eddie de Blieck
De achterstand bij het huisvesten van vergunninghouders in Amstelveen komt mede door de grote druk op de lokale woningmarkt.
De achterstand bij het huisvesten van vergunninghouders in Amstelveen komt mede door de grote druk op de lokale woningmarkt.

AMSTELVEEN De gemeente Amstelveen heeft net als veel andere gemeenten een kleine achterstand bij het huisvesten van asielzoekers met een verblijfsvergunning. Dat blijkt uit een overzicht van de rijksoverheid die elk half jaar vaststelt hoeveel vergunninghouders de gemeenten moeten huisvesten. Grotere gemeenten moeten daarbij meer asielzoekers onderdak bieden dan kleinere. Op 1 januari betrof de achterstand in Amstelveen 7 vergunninghouders. De mogelijkheid bestaat dat deze achterstand dit jaar verder op zal lopen, omdat de taakstelling voor 2021 voor alle gemeenten flink hoger is dan vorig jaar. In de eerste helft van dit jaar moet Amstelveen 71 statushouders aan huisvesting helpen, terwijl dat er in 2020 over het hele jaar 62 waren. Deze verhoging komt mede door het inlopen van de achterstand van behandeling van asielaanvragen door de Immigratie- en Naturalisatiedienst  (IND). 

Gemeenten moeten asielzoekers met een verblijfsvergunning passende woonruimte aanbieden om goede integratie in de maatschappij mogelijk te maken. De Amstelveense wethouder Herbert Raat gaf echter al in 2017 aan dat het verplicht huisvesten van vergunninghouders in Amstelveen vanwege de grote druk op de lokale woningmarkt altijd lastig zal blijven. Toen was de behoefte aan huisvesting voor statu..

PREMIUM
Afbeelding
Overig 2 okt, 09:32 Kettinggesprek José Cubo: RODA’23 zit in mijn hart’
PREMIUM
Afbeelding
Overig 26 sep, 16:00 Schaatsclub De Poelster maakt plannen voor betere benutting clubhuis
PREMIUM
Afbeelding
Overig 23 sep, 13:00 Slagerij Stronkhorst sluit: ‘Tijd om het rustiger aan te doen’
PREMIUM
Afbeelding
Overig 18 sep, 10:08 Kettinggesprek Chris van den Helder: ‘Ik verzin van alles om geld in te zamelen voor de kerk’
PREMIUM
Afbeelding
Overig 15 sep, 16:00 Schaarse ruimte knelpunt bij verbeteren vestigingsklimaat voor bedrijven in regio
PREMIUM
Afbeelding
Overig 12 sep, 16:00 Marian Maas neemt na 47 jaar afscheid van Ziekenhuis Amstelland: ‘Mijn hart ligt in de zorg’

Mis niks, lees alles van Amstelveen


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Amstelveen en omliggende plaatsen met Amstelveens Nieuwsblad. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van Amstelveens Nieuwsblad lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over Amstelveen.