GroenLinks-raadslid Ilika Polderman
GroenLinks-raadslid Ilika Polderman GroenLinks Amstelveen

Voorstel om Amstelveen borstvoeding- en kolfvriendelijker te maken

16 februari 2021 om 07:00 Maatschappelijk

[AMSTELVEEN GroenLinks Amstelveen komt in de raadsvergadering van 17 februari met een voorstel om Amstelveen borstvoeding- en kolfvriendelijker te maken. In de motie vraagt raadslid Ilika Polderman de gemeente om een online overzicht te maken van openbaar toegankelijke kolfruimtes in Amstelveen en om een campagne te starten om organisaties te stimuleren om faciliteiten te bieden voor borstvoeding en kolven. 

Met het beeldmerk ‘voeden kan hier’ van het Voedingscentrum, kan een locatie laten zien dat vrouwen welkom zijn hun baby daar aan de borst te leggen. Een gemeente krijgt de titel ‘borstvoedingvriendelijk’ als er ten minste één borstvoedingvriendelijke locatie is per 50 pasgeborenen. Om dit doel te halen vraagt GroenLinks een campagne te starten organisaties borstvoeding- en kolfvriendelijker te maken.

KOLVEN KAN HIER Omdat er nog geen beeldmerk “kolven kan hier” bestaat vraagt de motie verder om een online overzicht te maken van openbaar toegankelijke kolfruimtes. Op deze lijst kunnen dan bijvoorbeeld horecaondernemingen, winkels, theaters, musea en andere openbare gelegenheden komen te staan. Veel gebouwen beschikken door de huidige wet- en regelgeving al over een geschikte kolfruimte. Door een algemeen overzicht te hebben van deze plekken, kunnen voedende vrouwen zien waar ze terecht kunnen als ze zonder kind op pad gaan. 

“Er is tot nu toe wel aandacht voor kolfruimtes op werkplekken, maar weinig bij andere openbare gelegenheden.” aldus Polderman. “De drempel om te vragen naar een kolfruimte heb ik helaas ook zelf ervaren. En bij navraag blijk ik niet de enige te zijn die wel eens met een kolf op een toilet eindigde. Met deze motie wil ik die drempel verlagen en Amstelveen een stukje borstvoeding vriendelijker maken.”

In dit filmpje geeft Ilika Polderman uitleg over haar initiatief

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie