Afbeelding
Eddie de Blieck

Krimp van aantal inwoners Amstelveen in 2020

7 januari 2021 om 07:00 Maatschappelijk

AMSTELVEEN Het aantal inwoners van Amstelveen is in 2020 licht gekrompen met 7,8 per duizend inwoners (-0,8 procent). Dat blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die gebaseerd zijn op voorlopige cijfers tot 1 december 2020. In 2019 nam de bevolking in Amstelveen nog toe met 11,6 per duizend inwoners. De bevolking kromp ook in zes andere gemeenten in Metropoolregio Amsterdam (MRA). Het gaat daarbij om Haarlem, Huizen, Bloemendaal, Waterland, Uitgeest en Oostzaan.

Over de hele linie is de bevolkingsomvang in de Metropoolregio in 2020 minder gegroeid dan een jaar eerder. Vooral in de grootste gemeenten komt dat door lagere immigratie. Doordat het aantal immigranten sinds de wereldwijde coronamaatregelen sterk is afgenomen, zakte de bevolkingsgroei in deze steden in. Niet alleen kwamen er minder arbeidsmigranten, ook zetten minder internationale studenten voet op Nederlandse bodem, aldus het CBS. Dat was ook merkbaar in Amsterdam. Het aantal inwoners van de hoofdstad groeide hierdoor in 2020 nauwelijks. De bevolkingstoename bedroeg 0,6 per duizend inwoners. In 2019 nam het inwonertal van de stad nog toe met 12 per duizend inwoners. 

GROEI UITHOORN De gemeenten in Nederland waar het aantal inwoners in 2020 relatief het sterkst groeide, liggen voornamelijk in de buurt van grote steden. Weesp groeide in 2020 landelijk relatief het sterkst met 37 per duizend inwoners. Blaricum kan dat tempo met 33 per duizend inwoners nog bijhouden. Gemeenten in de MRA die in 2020 groeiden met meer dan 10 per duizend inwoners zijn verder Haarlemmermeer, Lelystad, Uithoorn, Diemen en Laren. Deze gemeenten groeiden hoofdzakelijk door binnenlandse verhuizingen, constateert het CBS. Hier zijn nieuwbouwlocaties ontwikkeld waar vooral gezinnen uit de steden zich vestigden.


Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie