Stadsgesprek met als thema 'Kleurrijk Ontmoeten'.
Stadsgesprek met als thema 'Kleurrijk Ontmoeten'. Gemeente Amstelveen

Amstelveen gaat ontmoeting tussen mensen met verschillende achtergronden stimuleren

18 december 2020 om 13:43 Maatschappelijk

AMSTELVEEN De gemeenteraad heeft woensdagavond de visie ‘Amstelveen ontmoet elkaar’ aangenomen. De visie gaat over samenleven in een internationale plaats als Amstelveen en welke rol bewonersinitiatieven en ontmoetingslocaties daarin kunnen spelen. De gemeente gaat ontmoeting tussen mensen met verschillende achtergronden stimuleren.

Amstelveen moet volgens het gemeentebestuur een woonplaats zijn waar inwoners zich betrokken voelen bij elkaar en binnen hun mogelijkheden mee kunnen doen aan het sociale leven. Volgens de door de gemeenteraad goedkeurde visie is ontmoeten de sleutel om te zorgen dat bewoners betrokken zijn bij elkaar. Maar die ontmoeting komt niet altijd makkelijk tot stand. Soms kennen buren elkaar niet, internationale nieuwkomers vinden soms lastig aansluiting en dat geldt ook voor bewoners met een beperking. Het gemeentebestuur wil ontmoeting ondersteunen op de manier die past bij de inwoners. Inbreng voor de visie is onder meer afkomstig uit stadsgesprekken en bezoek aan wijken en wijkencafés.

KLEINSCHALIGE ONTMOETINGSPLEKKEN De visie bevat diverse maatregelen om ontmoeting te stimuleren, vertelt wethouder Marijn van Ballegooijen (Zorg en Welzijn): “De gemeente wil onder andere een introductieprogramma maken voor nieuwe internationale bewoners, meer plekken maken waar buurtbewoners samen kunnen eten, meer kleinschalige ontmoetingsplekken en meer budget beschikbaar stellen voor bewoners die iets voor hun straat of wijk willen doen. Door elkaar te ontmoeten leg je verbinding met je woonplaats, je wijk, je straat en de andere inwoners. Het is fijner wonen in een buurt waar je elkaar kent. Dan is het ook makkelijker om een buur een keer om hulp te vragen of aan te spreken. Per wijk vragen we bewoners een plan te maken over hoe zij elkaar willen ontmoeten en prettig willen ‘samen’ leven in hun buurt of wijk. De bewoners krijgen een wijkbudget om dat plan uit te voeren. Als gemeente schrijven we niet voor, maar ondersteunen en stimuleren we het mogelijk maken van ontmoeten.”

INTERNATIONAAL KARAKTER Volgens burgemeester Tjapko Poppens is dat van belang omdat Amstelveen een divers en internationaal karakter heeft. “Ruim een op de vijf inwoners heeft een niet-Nederlandse nationaliteit. We willen graag dat alle Amstelveners zich thuis voelen. Door elkaar te ontmoeten leer je elkaar kennen, krijg je begrip voor (cultuur)verschillen en wordt het ‘samen leven’ in onze gemeente prettiger voor iedereen. Door ontmoetingen en initiatieven in de wijken te ondersteunen komen mensen met verschillende achtergronden met elkaar in contact.”

WIJKCENTRA In de visie staat nieuw beleid gericht op de diverse culturele en internationale achtergrond van de bevolking. Het stuk gaat verder in op de rol die bewonersinitiatiefgroepen en bewonersinitiatieven kunnen spelen. Ook wordt er een visie gegeven op ontmoetingsplaatsen inclusief de rol die de huidige wijkcentra daarin spelen. Wie een idee of wens heeft voor de eigen buurt of straat kan contact opnemen met de initiatievenmakelaar via initiatievenmakelaar@amstelveen.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie