Net als vorig jaar zal ook de Urbanuskerk weer oranje verlicht worden.
Net als vorig jaar zal ook de Urbanuskerk weer oranje verlicht worden. Gemeente Amstelveen

Vlaggen en oranje verlichting vragen aandacht voor ‘Stop geweld tegen vrouwen’

22 november 2020 om 16:00 Maatschappelijk

AMSTELVEEN Gemeente Amstelveen en de soroptimisten steunen de internationale campagne Orange the World. Beide zeggen ‘nee’ tegen geweld tegen vrouwen. Om hiervoor aandacht te vragen, hijst de gemeente woensdag 25 november de ‘Stop Geweld tegen Vrouwen’-vlag bij het raadhuis. Ook bij verschillende wijkcentra hangt de vlag. De gemeente roept organisaties op de internationale campagne te steunen.

Naast de vlaggenactie kleuren de Annakerk en de Urbanuskerk opnieuw oranje. De soroptimisten gaan chocoladerepen met de boodschap ‘break the silence’ uitdelen op de vrijdagmarkt in Amstelveen. Zo willen ze het onderwerp bespreekbaar maken. De kleur oranje staat symbool voor een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes.

ORANGE THE WORLD 2020 Wereldwijd vragen meer dan 90 landen op 25 november aandacht voor geweld tegen vrouwen en voor slachtofferhulp. De actieperiode loopt van 25 november (Internationale dag tegen geweld tegen vrouwen) tot en met 10 december (Dag van de rechten van de mens).  45 procent van de vrouwen en meisjes in Nederland krijgt in haar leven te maken met geweld. Naar schatting meldt slechts 40 procent dit bij een vriendin, buurvrouw, arts of instantie en maar 10 procent gaat naar de politie. De overgrote meerderheid blijft dus uit beeld en krijgt geen hulp. Wethouder Floor Gordon (emancipatie en discriminatie): “We steunen de campagne om het taboe van geweld tegen vrouwen en meisjes te doorbreken. Slachtoffers van geweld moeten dit melden om de hulp te krijgen die nodig is. Indien nodig zelfs anoniem. Niet alleen voor geweld achter de voordeur maar ook voor bijvoorbeeld seksuele intimidatie op het werk of op straat.“

HULP NODIG? Bij een acuut dreigende situatie kan 112 worden gebeld. Slachtoffers en getuigen van huiselijk geweld kunnen het advies- en meldpunt Veilig Thuis Amsterdam-Amstelland dag en nacht bellen op 0800-2000. Een hupverlener biedt een luisterend oor en kan advies geven of professionele hulp helpen zoeken. Het centrum Seksueel Geweld Amsterdam-Amstelland (CSG) biedt een plek waar slachtoffers van aanranding of verkrachting alle hulp kunnen krijgen die ze nodig hebben. Ook het CSG is 24/7 bereikbaar op nummer 0800–0188.

SOROPTIMISTEN De serviceclub soroptimisten heeft een wereldwijd netwerk met duizenden leden die opkomen voor meisjes en vrouwen. Denk aan onder andere toegang tot onderwijs en het elimineren van geweld tegen vrouwen en meisjes.

Kijk voor meer informatie over de campagne op www.geweldtegenvrouwenmelden.nl

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie