Vrijwel leeg schap voor pastaproducten in AH Westwijk.
Vrijwel leeg schap voor pastaproducten in AH Westwijk. NdB

Live: bieb dicht, voorstellingen afgelast en hamsterwoede in Amstelveen

13 maart 2020 om 13:54 Maatschappelijk

AMSTELVEEN De maatregelen die het kabinet heeft getroffen om verdere verspreiding van het coronavirus af te remmen, hebben ook in Amstelveen grote consequenties. Onder de inwoners is de hamsterwoede toegeslagen wat leidt tot lege schappen in de supermarkten. De vraag is vooral groot naar houdbare goederen als blikgroenten, pasta en rijst. En ook het wc-papier gaat hard.  Daarnaast worden heel veel activiteiten afgelast. Schouwburg Amstelveen en P60 hebben alle voorstellingen tot 31 maart geschrapt en de bibliotheek heeft in Amstelveen de vestigingen aan het Stadsplein en in Westwijk tot eind maart gesloten. Zie hieronder voor een overzicht.

Vrijdag 13 maart

17.30 uur:  GVB en Connexxion kondigen aan dat er wijzigingen in de dienstregeling komen wegens de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Connexxion meldt dat op 13 maart de bussen nog de reguliere dienstregeling rijden. 'Maar we monitoren het verloop per dag en passen de dienstregeling aan waar nodig.' Het GVB meldt dat het met name in de spits met minder voertuigen rijden. 'De nieuwe maatregelen van de overheid leiden ertoe dat er aanzienlijk minder reizigers gebruik maken van onze bussen, metro's, trams en veerponten. Daarnaast leidt de aangescherpte definitie voor ziekmeldingen ertoe dat veel meer medewerkers zich preventief ziekmelden. Vanwege deze beide redenen passen wij onze dienstregeling aan,"aldus het GVB. De busmaatschappijen roepen reizigers ook op om via de achterdeur in te stappen én daar in te checken. Hierdoor wordt het aantal contactmomenten tussen reizigers en buschauffeurs verminderd.

16.52 uur: De lokale talkshow AmstelveenSpreekt die maandag 16 maart zou plaatsvinden in boekhandel Venstra gaat niet door. De talkshow zou in het teken van de lokale media staan, maar dat onderwerp is verschoven naar de talkshow van 15 juni. De eerstvolgende AmstelveenSpreekt vindt nu (onder voorbehoud) plaats op 20 april met als thema 'Op naar de top'.

15.00 uur: Museum JAN in Amstelveen (voorheen Van der Togt) sluit tot en met 31 maart de deuren in verband met de maatregelen om verdere verspreiding van het coronavirus te beperken. 'De veiligheid van de bezoekers en medewerkers van het museum staat voor ons voorop. Daarom volgen we het advies van het RIVM, de GGD en de overheid. Wij hopen op begrip voor deze uitzonderlijke situatie. Vanaf april is iedereen weer van harte welkom om de nieuwe tentoonstellingen 'Cremer Noordwaarts 2010-2020' en 'Roy Lichtenstein - Pop Art in Print' te komen bewonderen,' aldus het museum. Gisteren meldde het museum al dat de feestelijke opening die gisteravond met Jan Cremer plaats zou vinden vanwege het virus afgelast werd. Toen werd nog gemeld dat het museum open zou blijven, maar dat was voor het kabinet de beperkende maatregelen bekend had gemaakt. 

14.23 uur: In theater Griffioen in Uilenstede gaan alle voorstellingen tot 100 bezoekers door. Voorstellingen met meer dan 100 bezoekers worden verplaatst, geannuleerd of het aantal bezoekers wordt nog beperkt tot 100. Kaarthouders worden hiervan per e-mail op de hoogte gesteld. De voorstellingen van Sidney Schmeltz (20 maart) en Laura van Dolron (31 maart) gaan door. De voorstelling van Tim Knol die vandaag zou plaatsvinden wordt verplaatst naar 22 mei. De finale van het Griffioen de Stoep Cabaretfestival dat op 14 maart zou plaatsvinden, wordt naar een nader te bepalen datum verschoven. Dat geldt ook voor de meeste andere voorstellingen die deze maand zouden plaatsvinden. De voorstelling van Guido Weijers (26 maart) is geannuleerd. Alle filmvoorstellingen gaan wel door. De filmzaal biedt namelijk ruimte aan maximaal 60 bezoekers.

13.00 uur: Schouwburg Amstelveen heeft met ingang van vandaag alle theatervoorstellingen en filmvertoningen tot en met 31 maart geannuleerd óf uitgesteld. Dit omdat evenementen boven de 100 personen tot eind maart geen doorgang kunnen vinden in verband met het coronavirus. De schouwburg probeert nog om voor zoveel mogelijk voorstellingen nieuwe data te vinden. De schouwburg vraagt begrip voor het feit dat het theater even de tijd nodig heeft om een en ander in kaart te brengen en nieuwe voorstellingen in te plannen samen de artiesten en gezelschappen. De schouwburg houdt bezoekers via de website en per e-mail op de hoogte. In verband met alle werkzaamheden die op het moment achter de schermen verrichten moeten worden, wordt het publiek gevraagd om even geen telefonisch contact me de schouwburg op te nemen.

12.47 uur: Poppentheater Amstelveen heeft besloten om alle voorstellingen tot en met 1 april te schrappen in verband met het coronavirus. De bezoekers worden op de hoogte gesteld. Hopelijk kunnen we snel weer open om met elkaar mooie voorstellingen te beleven,' aldus het poppentheater.

12.30 uur: De feestelijke opening van de &C pop-upstore 'The Home of Pink' in Stadshart Amstelveen die zaterdag zou plaatsvinden gaat niet door. Zowel Stadshart Amstelveen als het organiserende mediamerk '&C'' volgen de richtlijnen en adviezen van het RIVM nauwlettend. Op basis van de laatste ontwikkelingen hebben beide partijen besloten de feestelijke opening van de pop-upstore tot nader order uit te stellen. Ditzelfde geldt voor het feestelijke moment op 21 maart waarbij Chantal Janzen aanwezig zou zijn om de taart aan te snijden ter ere van de derde verjaardag van &C. Mochten de richtlijnen en adviezen van het RIVM veranderen zal Stadshart Amstelveen en '&C' hierover de bezoekers informeren en wordt er een vervangende datum gecommuniceerd. De winkels in Stadshart Amstelveen blijven open voor publiek en volgen de richtlijnen van het RIVM op. Voor meer informatie over Stadshart Amstelveen zie: www.stadshartamstelveen.nl

12.23 uur: De Landelijke Opschoondag op 21 maart gaat niet door. Ook in Amstelveen zouden vanuit diverse wijkcentra bewoners de buurt ingaan om zwerfafval op te ruimen. De landelijke organisatie laat weten: "Het coronavirus houdt veel mensen bezig op dit moment. Ook ons. Met de Landelijke Opschoondag op komst, hebben we de richtlijnen en adviezen van het RIVM de afgelopen periode aandachtig gevolgd. Op basis van de laatste ontwikkelingen, is besloten dat de Landelijke Opschoondag niet doorgaat op 21 maart". Tijdens de Landelijke Opschoondag maken inwoners, ondernemers, verenigingen, sportclubs en scholen hun buurt vrij van zwerfafval.

11.27 uur: Bezoek aan het Kersenbloesempark in het Amsterdamse Bos wordt door het bosbeheer afgeraden. De bomen die momenteel in bloei staan, trekken jaarlijks heel veel bezoekers. Het bosbeheer roept hen nu op om niet te komen. 'Volgens de maatregelen van de Rijksoverheid worden evenementen met meer dan 100 bezoekers tot en met 31 maart afgelast, daarom adviseren we bezoekers om het Bloesempark te mijden. Ben je in het Bos, houd afstand tot elkaar, schud geen handen, hoest en nies in je elleboog en gebruik papieren zakdoekjes.' Het kersenbloesempark blijft volgens gemeente Amstel;veen wel open.

9.37 uur: Alle vestigingen van de Bibliotheek Amstelland in Amstelveen, Aalsmeer en Uithoorn zijn vanaf vrijdag 13 maart gesloten. Ook activiteiten gaan niet door. Met mensen die al een kaartje gekocht hebben, wordt contact opgenomen om geld terug te kunnen geven. De activiteiten met het onderwijs gaan in principe gewoon door. Hierover wordt met de betrokken scholen afstemming gezocht. Het spijt ons zeer dat we deze maatregelen moeten nemen. We vinden het belangrijk om onze maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen ten behoeve van uw en onze gezondheid,' aldus de bibliotheek. 

Donderdag 12 maart

21.27 uur: De vrijdagmarkt gaat op 13 maart niet door om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het annuleren van de vrijdagmarkt is volgens de gemeente in lijn met de verscherpte maatregelen die het kabinet heeft genomen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

20.30 uur: Het bijzondere concert ´DEMattheus´ dat stichting Brentano Amstelveen op 1 april in de Kruiskerk zou houden is afgeblazen. Tijdens het concert zouden mensen met dementie samen met ervaren koorzangers delen uit de Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach zingen. Het concert is om veiligheidsredenen afgeblazen.

19.00 uur: Poppodium P60 heeft alle shows die deze maand zouden plaatsvinden geschrapt. Waar mogelijk worden deze verplaatst, maar dat verschilt per show. Het complete overzicht van de consequenties  per show volgt zo snel mogelijk op de site van P60. Het café in het Poppdodium blijft wel geopend. Ook zullen de oefenruimtes beschikbaar blijven voor boekingen en zullen de workshops gewoon doorgaan.

17.52 uur: Zwembad De Meerkamp annuleert tot en met 31 maart alle activiteiten met meer dan 100 personen in verband met de maatregelen rond het coronavirus. Zo gaat het recreatief zwemmen op zaterdag en zondag niet door. Dat geldt ook voor het banenzwemmen in het weekend. Alle ABG-lessen (Amstelveen Beweegt Gezond) worden tot en met 31 maart eveneens geschrapt. De zwemlessen gaan wel door. Verenigingen zijn welkom in het zwemabd maar moeten zelf het maximale aantal van 100 personen regelen.

17.30 uur: De Lentemarathon die op 22 maart plaats zou vinden in Amstelveen gaat niet door als gevolg van de overheidsmaatregelen rond het coronavirus, Dat meldt organisator AV Startbaan. Voor het evenement hadden zich zo'n 2000 deelnemers aangemeld.

16.30 uur: ReumaNederland heeft besloten om volgende week de landelijke collecteweek vanwege de opmars van het coronavirus niet door te laten gaan. Jan-Willem Förch, algemeen directeur ReumaNederland: "Op basis van de recente maatregelen van het kabinet kunnen we niet anders dan besluiten om de collecte volgende week niet te lopen. We zien het als onze verantwoordelijkheid naar onze collectanten en naar de mensen bij wie we aan de deur komen om er alles aan te doen om de mogelijke verspreiding van het virus te voorkomen. De jaarlijkse collecteweek is belangrijk voor ReumaNederland, maar het welzijn van alle mensen in Nederland staat natuurlijk voorop." Er wordt gekeken of de landelijke collecteweek van ReumaNederland op een later moment kan worden ingehaald.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie