n oktober werd in een van de studentenflats in Uilenstede een hakenkruis aangetroffen met de tekst
n oktober werd in een van de studentenflats in Uilenstede een hakenkruis aangetroffen met de tekst "Nazi's boven Joden" Twitter/CIDI

Amstelveen na incidenten: 'Discriminatie onaanvaardbaar'

19 februari 2020 om 13:29 Maatschappelijk

AMSTELVEEN ´Discriminatie is onaanvaardbaar.' Dat stelt gemeente Amstelveen in reactie op onder meer de toename van aantal geregistreerde antisemitische incidenten in Amstelveen. Het CIDI ( Centrum voor Informatie en Documentatie Israël) ontving vorig jaar vijf meldingen over anti-Joodse incidenten in Amstelveen, zo blijkt uit de Monitor Antisemitische Incidenten 2019. In 2018 werd er één antisemitisch incident in Amstelveen gemeld.

Maar het gemeentebestuur wijst bij de oproep tot meer respect voor elkaar, ook op een recent anti-islamitisch incident. Op de stoep voor de Indiaas-Pakistaanse winkel Zohra aan de Lindenlaan was de kreet de tekst 'Geen halal in onze straat' geschreven. Dat leidde tot geschrokken reacties. De wethouders Floor Gordon en Herbert Raat brachten daarna een bezoek aan de zaak om de winkelier een hart onder de riem te steken.

Uit het onderzoek van het CIDI blijkt dat het aantal gevallen van anti-Joodse discriminatie in 2019 niet alleen in Amstelveen, maar ook landelijk is toegenomen. In totaal ging het om 182 meldingen. 

Een van de meldingen van antisemitische incidenten uit Amstelveen kwam van een gezin dat in mei 2019 hoorde dat er luid "kankerjood" geschreeuwd werd, gericht op hun huis. Het kwam van een langsrijdende brommer en gebeurde rond middernacht. Kort daarvoor had het gezin een mezoeza (een religieus symbool, gebruikelijk in het Jodendom) aan de deurpost bevestigd.

Aan andere melding uit november betrof een kind op een basisschool in Amstelveen dat door een klasgenootje werd verteld dat "alle joden dood moeten". Het kind en de ouders schrokken hiervan en meldden het bij de schoolleiding. Die nam het incident hoog op en stuurde onder meer een brief aan de ouders van de leerlingen in de klas waarin het incident werd veroordeeld.

HAKENKRUIS In oktober werd in een van de studentenflats in Uilenstede een hakenkruis aangetroffen met de tekst "Nazi's boven Joden". DUWO, de beheerder van de campus, liet al snel weten dat de tekst door bewoners zelf is weggehaald en dat camerabeelden van de dader worden onderzocht.

In oktober werden vijf volwassenen die vanwege  hun kleding (zwarte jassen en keppels) als Joods herkenbaar waren op straat beledigd door de voorbijganger. Het gezelschap was te voet onderweg terug van een sjabbatviering. De voorbijganger komt plotseling met een agressieve houding op hen af en schreeuwt dingen als "kankerjood", "jij nepjood" en "jij vuile rotjood" naar een van de leden van het gezelschap.

BARBIER VAN SEVILLA Een uitvoering van de opera "De Barbier van Sevilla" door een Russisch theatergezelschap in Schouwburg Amstelveen leidde in maart ook tot  klachten. Don Basilio werd daarin uitgebeeld als een stereotype Jood. De klagers stoorden zich ernstig aan een scène waarin Don Basilio uitgebreid een plan uit de doeken doet om de held in het verhaal een kopje kleiner te maken. In het origineel gaat het hierbij om een sluw plan om ´laster´ te verspreiden, maar in de betreffende vertolking sprak Don Basilo van ´vergiftiging' en toonde reageerbuisjes met zogenaamd dodelijke vloeistoffen. Dat deed de melders sterk denken aan de antisemitische mythe dat Joden waterbronnen zouden vergiftigen om niet-Joden om te brengen. Met name tijden de pestepidemie in Middeleeuws Europa was dit idee wijdverspreid

DIVERSE STAD Het gemeentebestuur van Amstelveen heeft kennisgenomen van de verschillende incidenten en stelt dat ieder incident er een teveel is. "Het gemeentebestuur van Amstelveen keurt elke vorm van discriminatie af. Amstelveen is een diverse stad waar alle mensen zich veilig en thuis moeten kunnen voelen, ongeacht hun religie, cultuur, nationaliteit of geaardheid. We moeten altijd alert zijn en blijven benadrukken dat er in onze stad geen plaats is voor discriminatie en uitsluiting," aldus burgemeester Tjapko Poppens.

Het gemeentebestuur meldt verder dat het goed contact heeft met vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap en andere geloofsgemeenschappen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie