Afbeelding
Pixabay

Aanpak om 'spookjongeren' te voorkomen

3 januari 2020 om 14:26 Maatschappelijk

AMSTELVEEN Het gemeentebestuur heeft maatregelen genomen om het ontstaan van spookjongeren in de gemeente Amstelveen tegen te gaan. Bij 'spookjongeren' gaat het in dit geval om jongeren (zowel minder- als meerderjarig) die uitgeschreven zijn uit de Basisregistratie Personen (BRP) maar als laatste in gemeente Amstelveen ingeschreven stonden.

Het college van B en W licht de aanpak toe in antwoord op schriftelijke vragen van de gemeenteradsfractie van de SP. Uit ervaring van gemeenten blijkt dat jongeren met enige regelmaat van de radar verdwijnen door een uitschrijving uit de BRP, bijvoorbeeld om schuldeisers te omzeilen. Een uitschrijving kan ontstaan uit financiële en sociale nood en gepaard gaan met allerlei problemen zoals voortijdig schoolverlaten, jeugdwerkloosheid, schulden en soms criminele activiteiten. Het vraagt van de gemeente inspanning om deze jongeren onder begeleiding weer ingeschreven te krijgen Het ontbreken van een BRP-inschrijving heeft diverse consequenties. Betreffende jongeren kunnen dan veel zaken niet meer regelen, zoals het aanvragen van een zorgverzekering, een uitkering of toeslag, een identiteitsdocument of een DigiD-inlog.

BRIEFADRES In samenwerking met het Sociaal Team kijkt de afdeling Publiekszaken van de gemeente Amstelveen naar de mogelijkheden om jongeren te helpen die de status' uitgeschreven Vertrokken Onbekend Waarheen (VOW)' hebben. De gemeente kan hen helpen door eventueel via ouders of familieleden in te schrijven op een briefadres. Hierdoor krijgen de jongere en zijn/haar begeleider de ruimte om de schulden af te wikkelen zonder directe dreiging van beslaglegging door schuldeisers. Intern zijn bij de gemeente  Amstelveen op dit terrein intern afspraken gemaakt. Een briefadres is een registratie in de BRP om bereikbaar te zijn voor de overheid.

De SP vroeg ook welke preventieve maatregelingen het college heeft genomen om deze jongeren te helpen naar werk of naar school. B en W geven in antwoord hierop onder meer aan dat ook het Werkplein AA en het Regionaal Meld en Coördinatiefunctie (RMC) hierin een rol hebben. Het Werkplein AA (werkmakelaars en jongerencoach) is er voor iedere inwoner die ondersteuning en advies nodig heeft richting school of werk.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie