Ilona Steenkamer (GGD), Claudia Verhagen (GGD), Yvonne Hazeveld, wethouder Rob Ellermeijer en beleidsmedewerker Sport Tjipke Bokma met het rapport over de zwemvaardigheid in Amstelveen.
Ilona Steenkamer (GGD), Claudia Verhagen (GGD), Yvonne Hazeveld, wethouder Rob Ellermeijer en beleidsmedewerker Sport Tjipke Bokma met het rapport over de zwemvaardigheid in Amstelveen. Gemeente Amstelveen

Extra aandacht voor zwemvaardigheid kinderen nieuwkomers

5 november 2019 om 14:50 Maatschappelijk

AMSTELVEEN Gemeente Amstelveen heeft met de GGD afgesproken dat zwemvaardigheid een vast onderdeel wordt van het gezinsconsult van nieuwkomers. "Zo worden alle mensen die nieuw in onze gemeente komen gewezen op het belang van kunnen zwemmen", zegt wethouder Rob Ellermeijer.

7 procent van 10-jarigen in Amstelveen kan niet zwemmenOmdat Amstelveen rijk aan open water is, vindt de gemeente het  belangrijk dat alle kinderen vanaf hun tiende kunnen zwemmen. Het college van B en W gaf de GGD eerder dit jaar opdracht onderzoek te doen naar de zwemvaardigheid. "We wilden weten hoe het zit. Uit het onderzoek blijkt nu dat 7 procent van de 10-jarigen in onze gemeente niet kan zwemmen. Daar willen we verandering in brengen," aldus Ellermeijer.

Uit het onderzoek blijkt dat vooral ouders met niet-Nederlandse afkomst het belang van zwemvaardigheid niet zien, ondanks dat Amstelveen een waterrijke gemeente is. Daarnaast speelt de wachtlijst een rol. Ook doen sommige ouders hun kind niet op zwemles uit financiële overweging.

WACHTLIJST De gemeente is inmiddels met het sportbedrijf, Amstelveen Sport in gesprek over de wachtlijst. "We willen in het zwembad meer uren voor zwemles," stelt de wethouder.

GRATIS ZWEMLES Inwoners die aangeven zwemles niet te kunnen betalen, wijst de gemeente graag op de Amstelveenpas. Met deze pas is zwemles gratis voor inkomens tot 130 procent van het minimuminkomen. "Blijkbaar zijn er ouders die dit niet weten. Daarom komt er extra voorlichting over de pas, onder meer op scholen en bij centra voor jeugd en gezin," aldus Ellermeijer.  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie