Een van de panelen van de tentoonstelling With Pride laat met krantenknipsels de strijd om gelijke rechten zien.
Een van de panelen van de tentoonstelling With Pride laat met krantenknipsels de strijd om gelijke rechten zien. René de Leeuw

Expositie over lhbti-strijd in Ateliers 2005

15 oktober 2019 om 07:30 Maatschappelijk

AMSTELVEEN "We waren boos dat men ons altijd wilde maar wilde normaliseren. Dat moet afgelopen zijn! We zijn anders en we zijn er trots op!" Deze strijdbare woorden staan in roze letters te lezen bovenaan een paneel dat onderdeel is van de tentoonstelling 'With Pride', die vrijdag 11 oktober is geopend in Ateliers 2005 aan de Van Weerden Poelmanlaan 4 is geopend.

Eeuwenlang, maar ook nu nog, werden en worden lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders en intersekse personen gediscrimineerd, gepest en vervolgd. Heteroseksuelen bepaalden altijd de norm en wilden ook aan anderen opleggen hoe die zich dienen te gedragen, vooral op het gebied van liefde, relaties en seks. Daar kwamen lhbti-ers tegen in het geweer. Zij eisten gelijke rechten en begonnen het publiek ervan bewust te maken dat zij werkelijk anders zijn en dat het hun eigen zaak is hoe zij daarmee omgaan. Hun leven hoeft niet door hetero's te worden voorgeschreven. 'With Pride' (met trots) geeft een overzicht van die strijd in Nederland. De tentoonstelling is samengesteld door IHLIA LGBT Heritage, dat beschikt over een unieke collectie boeken, archieven en foto's van en over de geschiedenis van het lhbti-activisme. IHLIA is gehuisvest in de openbare bibliotheek Oosterdok in Amsterdam en hield daar vorig jaar ter gelegenheid van haar veertigjarig bestaan een overzichtstentoonstelling. Wat nu in Amstelveen te zien is betreft delen van die tentoonstelling.

GUERRILLA'S De expositie voert de bezoekers naar de wereld van lesbische guerrilla's, safe sex activisme, Gay Games en disco's met acid house muziek. Te zien en te lezen zijn documenten, foto's, krantenknipsels en persoonlijke verhalen van mensen die bij acties aanwezig waren. Individuen uit de lhbti-gemeenschap hebben de aanzet gegeven voor veel veranderingen, door middel van zelforganisatie, actie en provocatie, lobby en zichtbaarheid. Maar hoewel Nederland internationaal een voortrekkersrol heeft vervuld bij het bereiken van gendergelijkheid en sociale acceptatie van lhbti'ers, zijn geweld en discriminatie ook hier niet verdwenen. Er is nog een lange weg te gaan. En intussen is alertheid nodig opdat positieve veranderingen niet worden teruggedraaid. Daarom doet de tentoonstelling ook een appèl op nieuwe generaties om het heft in eigen handen te nemen opdat uitsluiting van groepen, discriminatie en ongelijke behandeling uitgebannen worden.

HOMOHUWELIJK In zijn toespraak bij de opening in Ateliers 2005 memoreerde wethouder Marijn van Ballegooijen de grote mijlpaal van het instellen van het homohuwelijk in Nederland in 2001, waarbij hij trots zijn eigen trouwring omhooghield die daar het resultaat van is.

"Er is nog veel in Nederland wat verdere strijd nodig maakt," zei Van Ballegooijen. "Bijvoorbeeld voor ouderen die alleen achterblijven. Maar ook voor jonge mensen, want ook vandaag nog blijkt het voor velen heel moeilijk om uit de kast te komen. Onder homo-jongeren neemt suïcide toe. Ik hoop dat deze tentoonstelling eraan bijdraagt dat minder tolerante mensen de schellen van de ogen vallen. Tegelijk is zij bedoeld om lhbti-ers een hart onder de riem te steken."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie