Afbeelding
Duojob

Platform voor werkzoekende vluchtelingen gelanceerd in Amstelveen

9 augustus 2019 om 11:00 Maatschappelijk

AMSTELVEEN Onder de naam Duojob is in Amstelveen een nieuw online platform gelanceerd dat bemiddelt tussen bedrijven en vluchtelingen. Duojob wil de komende jaren honderden vluchtelingen aan een stage, vrijwilligerswerk of een betaalde baan helpen.

Uit cijfers van het CBS blijkt dat het veel vluchtelingen in Nederland moeilijk aan de bak komen. Na twee jaar heeft 7 procent van deze mensen tussen 18 en 64 een baan. Het percentage werkenden na 3,5 jaar stijgt wel flink, naar 26 procent. Om vluchtelingen en bedrijven beter met elkaar in contact te brengen, is er nu Duojob.nl. Op dit platform kunnen vluchtelingen en werkgevers een profiel aanmaken met hun gegevens en worden ze aan elkaar gekoppeld.

Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor regionale vluchteling-ontwikkeling, zoals Stichting Vluchtelingenwerk Amstelland (SVA) in de regio Amstelveen. In de praktijk van het SVA blijkt dat een aantal branches zich bij uitstek leent zich voor bemiddeling, zoals IT, horeca en financiële banen. Duojob richt zich daarom met name op deze branches. "Er zijn ontzettend veel hoogopgeleide en getalenteerde vluchtelingen die nog steeds wachten op een kans. Veel van hen hebben al tientallen sollicitaties verstuurd, maar komen maar niet in contact met de juiste bedrijven", vertelt initiatiefnemer Hans Boersma.

Deze ondernemer uit Amstelveen leidt een online marketingbureau en was eerder op zoek naar vluchtelingen om een stage of baan aan te bieden. "Het vinden van geschikte kandidaten bleek erg lastig. Ik kon bij niemand terecht en een werkplatform voor vluchtelingen was er niet. Met de kennis van het maken van websites en het netwerk van mijn bedrijf Digital Wizards hebben we een onafhankelijk platform opgezet die vluchtelingen direct in contact brengt met bedrijven."

Het gaat om vrijwilligerswerk, stages en een betaaldebaan. Boersma adviseert bedrijven om een vluchteling eerst een snuffelstage aan te bieden van een paar maanden. "Hierbij geeft je hem of haar de kans om op een laagdrempelige manier te wennen aan jouw manier van werken. Deze werkervaring kan de opmaat zijn naar een betaalde baan."

Duojob heeft geen winstoogmerk. Het plaatsen van vacatures is dan ook gratis. "Ik ben vader van een zoontje van 3 en leef mee met mensen die met hun gezin moeten vluchten voor een oorlogssituatie", aldus Boersma. "Hiermee hopen we een klein verschil te kunnen maken in het leven van deze mensen. Met een stage of werk bouw je immers weer een dagelijkse routine op en krijg je zelfwaarde."

Nog dit jaar hoopt Duojob tien vluchtelingen aan een stage of baan te helpen. Het komende jaar moeten dat er tenminste honderd worden. Stuk voor stuk vluchtelingen met een eigen, vaak schrijnend verhaal, "Het gaat daarbij niet alleen om mensen uit Syrië en Eritrea. Zo hebben we net een interview afgerond met een vluchteling uit de Bahama's, waar veel homo-moorden worden gepleegd. Met Duojob willen we de menselijke kant van dit soort vluchtelingen laten zien. Wie zijn zij en waarom kwamen ze naar ons land? Daarmee hopen we het begrip voor hun aanwezigheid hier te laten groeien.¨

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie