Waar mijn brood is, is mijn vaderland
Waar mijn brood is, is mijn vaderland Ank Engel

Historica Ank Engel schreef familiegeschiedenis

27 januari 2023 om 14:32 Lokaal Deel je nieuws

‘Waar mijn brood is, is mijn vaderland’ is niet alleen een studie naar het dagelijkse leven van de Nederlandse arbeidsmigranten, maar ook een familiegeschiedenis. Cornelis Broertjes 1869-1942, de grootvader van de auteur, was één van de Nederlandse arbeiders die naar het Ruhrgebied trok. Hij werkte van 1900 tot 1922 in Mülheim an der Ruhr. Hij verrichtte arbeid bij de staalfabrikant Thyssen en hoogstwaarschijnlijk ook in de mijnen. Zijn geschiedenis was voor Ank Engel de aanleiding voor een onderzoek naar het wel en wee van Nederlandse arbeidsmigranten in de eerste veertig jaar van de twintigste eeuw, de tijd van onvoorstelbare industrialisatie, de Eerste Wereldoorlog en het Interbellum met de Republiek van Weimar en het aan de macht komen van de Nationaalsocialisten. 

Ank Engel 1950 studeerde in 1975 af aan de faculteit geschiedenis van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Zij werkte veertig jaar als docent. 

‘Waar mijn brood is, is mijn vaderland’ is verkrijgbaar bij Boekhandel Blankevoort aan de Rembrandtweg 649 in Amstelveen en kost tijdelijk slechts € 12,50 (zolang de voorraad strekt).

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie