Afbeelding
Eigen foto

Herdenkingsconcert op 4 mei in Augustinuskerk

3 mei 2018 om 11:00 lokaal

AMSTELVEEN LPK Cantemus Dominum geeft op vrijdag 4 mei een Herdenkingsconcert in de St. Augustinuskerk aan de Amstelveenseweg 965 op de grens van Amstelveen en Buitenveldert. Het thema van het Herdenkingsconcert is ontleend aan het onlangs heruitgegeven boek: 'Jaren van verduistering, de bezettingstijd in Amstelveen' van de inmiddels overleden Tini Visser. Tijdens het concert worden klassieke koormuziek en werken voor strijkkwartet afgewisseld met fragmenten van persoonlijke getuigenissen uit de bezettingstijd.


Nieuwer-Amstel, het huidige Amstelveen, werd in de crisisjaren bewoond door een gemengde bevolking van dorpelingen en forensen, boeren en luchtvaartpersoneel, joden en NSB'ers. Toen op 10 mei 1940 in de vroege lentemorgen Schiphol werd gebombardeerd, begonnen de jaren van verduistering en luchtalarm. Aan de hand van dagboeken en publicaties volgt Tini Visser de loop van de oorlog.

Op het programma van het concert staan onder meer 'Abide with me' van W. Monk, de hymne 'Hör mein Bitten' van F. MendelssohnBartholdy, het 'Abendlied ('Bleib bei mir')' van J. Rheinberger, het 'Laudate Dominum' van W.A. Mozart, delen uit het 'Requiem' van G. Fauré en het 'Lux Aeterna' van E. Elgar.

Kinderen van de groepen 8 van basisschool St. Jozef hebben speciaal voor dit concert tien grote schilderingen gemaakt van 2,50 meter lang als impressie bij de verschillende getuigenissen uit de bezettingstijd. De schilderingen sieren tijdens het concert de tien zuilen van de kerk.

De Augustinuskerk wordt vanaf 19.30 uur opengesteld om bezoekers de gelegenheid te geven stil te staan bij de oorlogsslachtoffers die op 4 mei worden herdacht. De Nationale Herdenking op de Dam kan op een groot scherm in de kerk worden gevolgd. Het concert start om 20.45 uur en duurt tot 21.45 uur.

LPK Cantemus Dominum wordt voor deze gelegenheid versterkt met ruim 30 gastzangers. Aan het programma wordt tevens meegewerkt door de sopraan Bobbie Blommesteijn, het Dostojevski Strijkkwartet en organist Chris Bossano. Het geheel staat onder leiding van Herman Paardekooper.

Toegang: 5 euro. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de ingang van de kerk en te reserveren via 4meiherdenkingsconcert@gmail.com

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie