De Noord-Zuidlijn.
De Noord-Zuidlijn. ANP/ Koen van Weel

Aanpassing dienstregeling OV na ingebruikname Noord/Zuidlijn

6 april 2018 om 16:00 lokaal

AMSTELVEEN De Noord/Zuidlijn, de nieuwe metroverbinding tussen Station Zuid, Centraal Station en Amsterdam-Noord. wordt op 22 juli in gebruik genomen. Dat heeft het dagelijks bestuur van de Vervoerregio Amsterdam bekendgemaakt. Tegelijkertijd passen de openbaar vervoersmaatschappijen GVB, Connexxion en EBS hierop hun dienstregeling aan.

Vanaf 22 juli rijdt het grootste deel van de dag, iedere zes minuten een metro over de Noord/Zuidlijn. In de latere avonduren rijdt de Noord/Zuidlijn iedere zeven tot acht minuten.

Diverse bus- en tramlijnen in Amsterdam en de regio rijden vanaf 22 juli anders, omdat de dienstregeling wordt afgestemd op het metronetwerk. De bereikbaarheid van de metropoolregio Amsterdam wordt volgens de Vervoerregio met het nieuwe lijnennet verbeterd en aantrekkelijker voor huidige en toekomstige reizigers. In Amstelveen vrezen sommige reizigers juist een achteruitgang omdat de rechtstreekse verbinding (zonder overstap) tussen de toekomstige Amstelveenlijn (omgebouwde lijn 51) en het Centraal Station gaat verdwijnen.

De Vervoerregio en de gemeente Amsterdam werken nauw samen met vervoerders GVB, Connexxion en EBS om voor een goede overgang naar het nieuwe lijnennet te zorgen. Reizigers in de Amsterdamse regio worden geïnformeerd met een publiekscampagne van 18 april tot en met 21 mei over de veranderingen die in juli plaatsvinden. Aansluitend op deze regionale publiekscampagne informeren de vervoerders de reizigers over concrete wijzigingen in de dienstregeling, met een eigen (op elkaar afgestemde) campagne.

Alle betrokken partijen gaan nu verder met hun voorbereidingen, zodat vanaf 22 juli de nieuwe dienstregeling in kan gaan. Tot 22 juli test GVB de Noord/Zuidlijn nog uitgebreid. In april en mei gebeurt dit met testreizigers. Vanaf 22 juli zal in de praktijk blijken hoe de nieuwe metrolijn in samenhang met het bestaande netwerk functioneert. Dit kan niet vooraf getest worden. Bij het in dienst gaan van de Noord/Zuidlijn zullen er naar verwachting, zeker het eerste half jaar, de nodige kinderziektes optreden, verwacht de Vervoerregio. Dit kan variëren van het ontbreken van up-to-date reisinformatie tot het tijdelijk uitvallen van een metro of zelfs de gehele lijn.

In de eerste periode is tijdens grote verstoringen de actuele reisinformatie nog niet beschikbaar via de gebruikelijke kanalen, zoals OV9292. GVB stelt alles in het werk om ook tijdens verstoringen reizigers goed te informeren. Bijvoorbeeld via omroepberichten, door de inzet van extra servicemedewerkers op stations, en via Twitter en internet. Er wordt volgens de Vervoerregio hard aan gewerkt om de kinderziektes zo snel mogelijk op te lossen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie