St. Urbanus Chocolade
St. Urbanus Chocolade Edwin Barentsen

Ziekenhuis Amstelland krijgt zorgcompliment met St. Urbanus Chocolade

6 november 2020 om 12:46 lokaal Deel je nieuws

Een anonieme gever biedt aan 500 Zorgmedewerkers van Ziekenhuis Amstelland een blikje St. Urbanuschocolade aan. De overhandiging gebeurt op vrijdag 6 november om 15:00 uur bij Ziekenhuis Amstelland. Zij doet dat omdat verpleegkundigen helaas de publieke waardering missen die ze wel hadden tijdens de eerste corona golf. Daar wil de gever verandering in brengen en zij roept Amstelveens bedrijven op om haar voorbeeld te volgen. Zij wenst alle Zorgmedewerkers sterkte met de zorg aan de hen toevertrouwde patiënten. En wanneer verpleegkundigen even uitgeteld op de bank zitten, kunnen zij genieten van de heerlijke chocolade uit de Amstelveense chocoladefabriek van Martinez. Het is ze van harte gegund.

 

Het is rond het voorgaande weekeinde dat het idee bij de anonieme gever vorm krijgt. Het idee is om 500 blikjes St. Urbanus Chocolade te schenken aan de ZORGmedewerkers van Ziekenhuis Amstelland. Als dinsdag het zorgcompliment rond is, hebben we ‘s avonds 3 november 2020 de persconferentie van Mark Rutte en Hugo de Jonge. De boodschap is dat landelijk het aantal corona besmettingen daalt, maar in de ziekenhuizen lopen de aantallen corona patiënten nog op: 2.600 patiënten op de verpleegafdelingen, waarvan 600 patiënten op de IC's. Waar we in de eerste golf met een steile en smalle ziekte curve geconfronteerd werden, verwacht men in de tweede golf een vlakke en brede curve. Het afschalen en uitstellen van de normale zorg is begonnen en dat is onaanvaardbaar. Dus er komen extra landelijke en mogelijk op korte termijn aanvullende lokale maatregelen.

Wat in de persconferentie niet aan bod kwam, is het verminderde begrip dat zorgvragers en hun families hebben voor de situatie van de verpleegkundigen. In de eerste golf begreep iedereen de noodzaak van de maatregelen en oogsten verpleegkundigen veel waardering. Spandoeken met een rood hart werden overal opgehangen. Op de ministeries werd zelfs gesproken over een eenmalige extra beloning.

Maar diezelfde verpleegkundigen van toen worden nu met heel ander gedrag van zorgvragers en hun families opgezadeld. Het uitstellen van operaties of bijvoorbeeld de bezoekregeling aan de patiënten kan aanleiding zijn tot agressief gedrag. En waarom? Hebben de verpleegkundigen gevraagd om een tweede golf? Hebben verpleegkundigen enige grip op het ronduit asociale gedrag van mensen die zich afzetten tegen de corona maatregelen en allerlei feestjes organiseren? Zijn verpleegkundigen zelf wel klaar voor deze tweede golf waar we nu middenin zitten en waar het einde nog niet in zicht is?

Nee, verpleegkundigen krijgen in deze tweede golf niet de publieke waardering die ze verdienen. Ook de extra beloning levert veel discussie op en is niet gekomen. Nee, verpleegkundigen zijn er in het algemeen nog niet klaar voor, maar de patiënt ligt al op de stoep en er is geen weg terug. Menig verpleegkundige is afgehaakt of heeft psychische klachten. En ja, ook verpleegkundigen worden net als alle andere beroepsgroepen besmet met het coronavirus, wat de druk in de ziekenhuizen alleen maar opvoert.

Toch zijn er lieve mensen die oog hebben voor de problemen van verpleegkundigen die werken in de ziekenhuizen en tehuizen. Zo wil een anonieme gever uit Amstelveen de ZORGmedewerkers van ziekenhuis Amstelland een hart onder de riem steken door dit typisch Amstelveense kadootje. Een aardigheidje dat meer dan verdiend is en beslist niet opweegt tegen het gemis aan waardering tijdens deze tweede golf.

Waarom dit typisch Amstelveense presentje? Met de sponsoring van de St. Urbanus Chocolade steunt de anonieme gever de herbouw van de Amstelveense Urbanuskerk, die zwaar beschadigd is na de fatale brand in 2018. Het gebouw wordt in “oude” glorie herstelt en krijgt naast geloven ook een maatschappelijke en culturele functie. Daar waren we al vanaf 2016 flink mee op weg. Zo werden er jaarlijks vele concerten gegeven, waar duizenden mensen uit de regio naar toe zijn gekomen. Het repertoire was breed en ging van hedendaags populair, klassiek tot Mattheuspassion en de Kerst- en Nieuwjaarsconcerten. Ze werkten samen met Amstelveens Symfonieorkest, Harmonieorkest Amstelveen, Operette vereniging, vele Amstelveense koren waaronder het Pauluskoor, zanggroepen en een keur aan nationale bekende solisten, zoals bijvoorbeeld virtuoze pianist Jan Vayne of zangeres Petra Berger.

De anonieme gever steunt met dit typisch Amstelveense presentje naast de zorg dus ook het herstel van de St. Urbanuskerk. Zij hoopt dat andere bedrijven dit voorbeeld zullen volgen en de St. Urbanus Chocolade ook aan andere zorginstellingen binnen Amstelveen zullen schenken.

Namens Helponsuitdebrand.nl
Onderdeel van Stichting Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus,


Chris van den Helder
Telefoon 06 - 27 88 69 66
E-mail chocolade@helponsuitdebrand.com

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie