Afbeelding
Gemeente Amstelveen

Groene tuin voorkomt hittestress en wateroverlast

24 juli 2019 om 13:15 lokaal

AMSTELVEEN Het veranderende klimaat heeft steeds meer impact op de stedelijke omgeving. Doordat de temperatuur op aarde stijgt, zullen we geregeld te maken krijgen met wateroverlast, overstromingen, droogte en hittestress. Ter voorkoming van hittestress en om ervoor te zorgen dat water beter wordt afgevoerd zijn groene tuinen zeer belangrijk.

Hittestress ontstaat door zomerwarmte en komt voor in een stedelijke omgeving. Hoe verder weg van water en groen, hoe hoger de temperatuur. Inwoners, en vooral ouderen en zuigelingen, hebben last van hittestress. Groene tuinen geven op een hete zomerdag en de daarop volgende avond minder hitte af en nemen bij regenbuien vocht op, zodat er minder water het riool in verdwijnt. Bovendien wordt het er op warme zomerdagen minder heet dan in bestrate tuinen. Groene tuinen zijn prettig voor de bewoners en voor de dieren.  

Wethouder Duurzaamheid Floor Gordon: "De gemeente zet zich in voor het behoud en versterken van groen in de bebouwde kom en in het buiten gebied van Amstelveen. De gemeente is een groot voorstander van groen in de stad. Inwoners kunnen hier aan bijdragen door het aanleggen van een groene tuin, die verkoelt en zorgt voor het beter afvoeren van regenwater. Het verwijderen van tegels helpt hierbij enorm en voorkomt belasting op het riool bij hevige regen. Graskeien en grasbetontegels zijn voorbeelden van een goed alternatief, omdat die het hemelwater zonder noemenswaardige belemmering de bodem in laat verdwijnen."

Ook het plaatsen van een regenton ontziet het riool bij hevige regenbuien. Regenwater wordt eenvoudig opgevangen en opgeslagen in een regenton om later te gebruiken om bijvoorbeeld planten water te geven. Er zijn vele vormen en maten van regenwateropslag, zoals een regenton, -zuil en een  -schutting. Een regenton kan ook op het balkon gezet worden. 

AANLEG GEVELTUINTJES Vanaf 1 mei 2019 kunnen alle eigenaren van woningen of bedrijfspanden zonder voortuin met toestemming van de gemeente een rij tegels langs de gevel verwijderen en een geveltuin aanleggen. Er zijn geen gemeentelijke kosten meer verbonden aan het aanleggen van een geveltuin. De grond blijft eigendom van de gemeente. Ook zo'n strook beplanting draagt bij aan een groener straatbeeld, houdt de woning in de zomer koeler en zorgt ervoor dat regenwater sneller in de grond kan verdwijnen. Naast klimaatadaptief is het ook nog eens goed voor de bijen, vlinders en andere insecten.

Meer informatie over de geveltuinen in gemeente Amstelveen is te vinden op www.amstelveen.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie