Afbeelding
Pixabay

Publiek welkom bij debatwedstrijd vmbo-leerlingen Amstelveen

3 juni 2019 om 15:00 lokaal

AMSTELVEEN Om leerlingen te laten oefenen in debatteren, stelling innemen en argumenteren, organiseert Rotaryclub Amstelveen-Amstel jaarlijks diverse debatwedstrijden. Op maandagavond 3 juni vindt op het Hermann Wesselink College een debat plaats tussen vmbo-leerlingen van Amstelveense middelbare scholen. Belangstellenden zijn van harte welkom om bij dit debat aanwezig te zijn.

De debatwedstrijden zijn een samenwerking tussen Rotaryclub Amstelveen-Amstel en middelbare scholen in Amstelveen. "Per school zijn zestien leerlingen afgevaardigd die met elkaar het debat aangaan'', legt Edu Inen van de Rotaryclub Amstelveen-Amstel uit. "Zij discussiëren over allerlei maatschappelijke thema's, gerelateerd aan de actualiteit.''

'Het moet verplicht worden om kinderen te vaccineren' en 'Heel Amstelveen moet rookvrij worden.' Het zijn voorbeelden van stellingen die tijdens eerdere edities van de debatwedstrijd ter tafel kwamen. Alle debaters ontvangen de stellingen al ruimschoots van tevoren, maar weten pas tien minuten van tevoren of ze vóór of tegen de stelling moeten pleiten. Iedere deelnemer krijgt spreektijd én de kans om het publiek mee te nemen in zijn of haar standpunt. Een professionele jury, bestaande uit vijf personen, beoordeelt alle debaters. Aan het eind van de avond volgt de uitslag en worden de winnaars bekend gemaakt. Er zijn prijzen voor de beste school, de beste debater en de persoon met de beste oneliner.

Edu Inen, geniet van elke editie. "Debatteren maakt jongeren mondiger en laat hen tegelijkertijd nadenken over allerlei maatschappelijke vraagstukken'', zegt hij. Hij is vooral onder de indruk van de vaardigheden die de leerlingen beheersen. "Ze doen het met aanmerkelijk minder schroom dan ik vooraf had ingeschat'', lacht hij. "Dat is elke keer weer leuk om te zien.''

Het Rotarydebat gaat op maandag 3 juni om 19.00 uur van start in de aula van het Hermann Wesselink College aan de Startbaan 3 in Amstelveen. Belangstellenden zijn welkom. 

Voor meer informatie: https://www.rotary.nl/amstelveenamstel/

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie