Beeld 'De Peer' van Klaas Gubbels, onderdeel van de beeldenroute langs de Bovenkerkerkade.
Beeld 'De Peer' van Klaas Gubbels, onderdeel van de beeldenroute langs de Bovenkerkerkade. René de Leeuw

Beeldenroute van Oude Dorp naar Stadshart geopend

20 mei 2019 om 16:00 lokaal

AMSTELVEEN In Museum Jan van der Togt is zondagmiddag het startsein gegeven voor de beeldenroute ArtZuid Annex Amstelveen, met onder meer beelden van een van de belangrijkste kunstenaars van de afgelopen eeuw, Klaas Gubbels.

Amstelveen wil met de ArtZuid Annex een kunstzinnige verbinding creëren tussen Oude Dorp en Stadshart, met daarbij in het achterhoofd dat er mettertijd een permanente beeldenroute moet komen na het overkappen van de A9 ter hoogte van het Oude Dorp. De tijdelijke beeldenroute deze zomer legt die verbinding via de Bovenkerkerkade, waar vijf beelden van de 85-jarige Gubbels te zien zijn, plus één op het Dorpsplein. De route omvat echter meer dan deze beelden alleen. Er zijn ook al veertien bestaande beelden opgenomen in de route, waaronder De Turftrapster en beelden in het Stadshart en in de middenberm van de Keizer Karelweg tot aan de rotonde met de Amsterdamseweg. Die beelden wijzen als het ware naar de ArtZuid Expositie in Amsterdam-Zuid. Onderdeel van de route is ook een expositie langs de wanden van het viaduct over de A9 met werk van de fotograaf Ed van der Elsken.

WEGNEMEN ArtZuid Annex Amstelveen sluit aan, zoals de naam al zegt, bij de tweejaarlijkse ArtZuid expositie op de Amsterdamse Minervalaan en Apollolaan, die ook nu weer gaande is. "We kregen uit Amstelveen het verzoek om in het kader van ArtZuid ook iets in Amstelveen te doen," aldus Cintha van Heeswijck, directeur van de stichting Art Zuid. "Dat zou kunnen helpen de toeristische druk op de binnenstad wat weg te nemen. Het eerste idee was dat te doen in het Broersepark. Maar na een aantal keren over de Ouderkerkerlaan gereden te hebben, zagen we het: we moeten voor het plaatsen van beelden zijn aan de overkant van het water daar, op de Bovenkerkerkade."

Vervolgens moest bedacht worden van welke kunstenaar beelden getoond zouden worden. "De kunst moest voor een breed publiek toegankelijk zijn," aldus Van Heeswijck. "We kwamen uit op een van de meest geliefde kunstenaars van Nederland, Klaas Gubbels."

KEUZE Aan Gubbels wordt in Museum Jan van der Togt een tentoonstelling gewijd, die ook zondag van start ging: 'Klaas Gubbels 85 jaar – de keuze van de kunstenaar'. Gubbels geldt als één van de grootste Nederlandse kunstenaars uit de twintigste eeuw. "Gubbels is een kunstenaar die veel soorten kunst maakt: beelden, etsen, schilderijen, litho's, tekeningen en meer," aldus Marieke Uildriks, directeur van Museum Jan van der Togt. "Merkwaardigerwijs komt in zijn werken slechts een beperkt aantal motieven voor, waaronder stoelen, schalen en peren, maar wel in allerlei variaties."

Om in de sfeer van Klaas Gubbels te blijven: in het museum is momenteel ook een tentoonstelling te zien met werk van zijn leerling Willem van Veldhuizen. De beeldenroute is er tot 15 september.

René de Leeuw

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie