PvdA-wethouder Marijn van Ballegooijen.
PvdA-wethouder Marijn van Ballegooijen. René de Leeuw

Onderzoek naar dak- en adreslozen in Amstelveen

9 mei 2019 om 14:01 lokaal

AMSTELVEEN Wethouder Marijn van Ballegooijen (PvdA) laat onderzoek doen naar hoeveel Amstelveners er adres- of dakloos zijn en waar dat dan door komt. Hij doet dat nadat de PvdA met steun van VVD, D66, AVA en ChristenUnie een motie had ingediend tijdens de raadsvergadering op 8 mei waarin om zo'n onderzoek werd gevraagd.

Volgens PvdA-raadslid Arnout van den Bosch worden steeds vaker mensen dakloos, bijvoorbeeld door werkloosheid of echtscheiding. "Daarnaast is er een grote categorie van mensen die bij familie of vrienden op de bank, in hun auto of in een vakantiewoning slapen en daardoor adresloos zijn," aldus Van den Bosch. "Vaak hebben zij ook te maken met verslaving of psychische problemen." De PvdA had er al eerder schriftelijke vragen over gesteld aan het college en uit de antwoorden kreeg Van den Bosch de indruk dat de gemeente weinig zicht heeft op de omvang van dit probleem: "Gezien het tekort aan betaalbare woningen in Amstelveen is het waarschijnlijk dat deze problemen ook hier bestaan."

ONDERSTEUNING Het PvdA-raadslid gaf verder aan dat de Nationale Ombudsman recent heeft opgeroepen deze mensen beter te ondersteunen. Een complicatie is vaak dat zij niet meer staan ingeschreven in de gemeentelijke Basisregistratie Personen. Als zij bijvoorbeeld gebruik maken van de daklozenopvang in Amsterdam, dan zijn zij juridisch gezien geen inwoners van Amstelveen meer. De indieners van de motie vroegen niet alleen om de omvang van het probleem te onderzoeken, maar ook na te gaan of de gemeente voldoende ondersteuning biedt en zo nee, welke maatregelen het college verder kan nemen.

BBA twijfelde aan nut en noodzaak van de motie en het CDA had de indruk dat er voor de betrokken mensen in Amstelveen al heel veel regelingen en voorzieningen zijn. Nadat wethouder Marijn van Ballegooijen zich bereid getoond had een onderzoek te gaan doen, ging de raad unaniem met de motie akkoord.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie