Burgemeester Bas Eenhoorn en wethouder Herbert Raat in gesprek met het inbrakenteam.
Burgemeester Bas Eenhoorn en wethouder Herbert Raat in gesprek met het inbrakenteam. Gemeente Amstelveen

Anti-inbraakteam van start in Amstelveen

16 april 2019 om 09:34 lokaal

AMSTELVEEN Het speciale gemeenteteam van voormalige politieagenten bedoeld voor de strijd tegen inbrekers, is deze week begonnen. De oud-agenten ondersteunen de politie, samen met twee buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) die de gemeente al in dienst had.

"Inbrekers zijn de laatste jaren zeer actief in Amstelveen," zegt wethouder Handhaving Herbert Raat. "In 2017 waren er meer dan vierhonderd inbraken. Het college vindt dat een onacceptabel groot aantal."
Omdat de politie in Amstelveen, dat onderdeel is van de politieregio Amsterdam-Amstelland, er niet zomaar schaarse politieagenten bij krijgt, heeft het college besloten een eigen team op te richten dat specifiek het aantal inbraken moet gaan terugdringen.

¨In Amstelveen moet je niet wezen. Daar is de pakkans te groot." Dat is de boodschap die de gemeente aldus wethouder Herbert Raat met het nieuwe team wil uitstralen naar inbrekers. "De komst van het team betekent in de Amstelveense context een forse versterking," zegt hij. "Sinds kort laat het aantal woninginbraken weliswaar een daling zien, maar tegelijkertijd zien we een sterke stijging van het aantal auto-inbraken. Ook op de bestrijding daarvan gaat het anti-inbraakteam zich richten. Want een inbraak in een woning of in een auto, het is voor wie het overkomt even erg."

Burgemeester Bas Eenhoorn vult aan: "Het team neemt werk over waar de politie zelf geen tijd voor heeft. Tijdrovend is bijvoorbeeld buurtonderzoek dat na een inbraak moet plaatsvinden. Daar gaat het team de politie bij helpen."

Het team zal veelvuldig op straat aanwezig zijn, alert op mogelijk verdachte zaken. Oud-politieagenten weten precies waar zij op moeten letten. "We hebben in het begin gekeken of de teamleden bijvoorbeeld wapens moesten hebben," zegt Raat. "Maar waar de grootste behoefte aan bestaat, is goede uitwisseling van informatie."

AANVULLEN De vier nieuwe medewerkers vullen elkaar goed aan. Zo is er een recherche-specialist afkomstig van de Marechaussee, een oud-rechercheur gespecialiseerd in technische opsporingsmethoden, een oud-agent van de Amstelveense politie die de lokale situatie goed kent, en een informatie-specialist die eerder werkte voor de Amsterdamse politie en inzicht kan geven in hoe je beste kansen creëert om inbrekers tegen te houden. De twee gemeentelijke handhavers in het team hebben veel straatervaring met onder meer de Amstelveense jeugd. Zij kennen alle straten en paadjes en hebben ook nauw contact via sociale media met onder meer Whatsapp buurtpreventiegroepen.

Een ander wapen tegen inbrekers zijn camera's die autokentekens herkennen. Die zijn op kosten van de gemeente aangeschaft en recent geplaatst in Westwijk. Ze verkeren nu in een testfase en over enkele weken kan via een politie-database meteen worden vastgesteld of er iets verdachts met een auto is, bijvoorbeeld of die gestolen is. De politie kan dan meteen actie ondernemen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie