Afbeelding
Pixabay.com

Amstelveen: nieuwe regels voor vakantieverhuur en woningdelen

31 januari 2019 om 14:00 lokaal

AMSTELVEEN Huiseigenaren in Amstelveen mogen vanaf 1 februari hun woning voor 30 dagen verhuren aan toeristen, mits zij dit van tevoren melden bij de gemeente. Er geldt namelijk vanaf morgen nieuw beleid op het gebied van vakantieverhuur en woningdelen.

De gemeenteraad ging in december 2017 al akkoord met een voorstel om vakantieverhuur van woningen, bijvoorbeeld via Airbnb, mogelijk te maken in Amstelveen. Vervolgens kwam het college in augustus met een plan om dit te realiseren, waarop de nodige kritiek te horen was. Maar nu is er dus toch nieuw beleid, dat voortkomt uit de in september vastgestelde Huisvestingsverordening en vanaf morgen van kracht wordt. 

VRIJHEID "We maken dit mogelijk omdat we Amstelveners de vrijheid willen geven hun woning te verhuren als ze bijvoorbeeld op vakantie zijn", laat wethouder Wonen Rob Ellermeijer weten. "Tot nu toe kon dat niet. Maar er zijn wel voorwaarden, zodat de leefbaarheid en het woongenot in Amstelveen er niet onder lijden. Daarom geldt er bijvoorbeeld een meldplicht en mag het niet langer dan 30 dagen per jaar."

Een andere voorwaarde is dat de verhuurder de hoofdbewoner is en dat de woning officieel de bestemming wonen heeft. Ook mogen er maximaal vier personen tegelijk in de woning verblijven en moet er toeristenbelasting worden betaald. Amstelveners die hun woning willen verhuren vinden hier meer informatie.

WONINGDELEN In de regels van de Huisvestigingsverordening is ook nieuw beleid opgenomen voor woningdelen. Er kan een vergunning worden verleend voor woningdelen met maximaal vier personen. Enkele voorwaarden zijn dat elke bewoner staat ingeschreven bij de gemeente Amstelveen en dat elke bewoner een eigen kamer heeft die voldoet aan de minimale eisen uit het bouwbesluit. De regels en voorwaarden rond woningdelen moeten eraan bijdragen dat de schaarse zelfstandige woonruimte in Amstelveen ook daadwerkelijk beschikbaar is en blijft voor diegenen die in Amstelveen willen wonen. Amstelveners die een woning willen delen vinden hier meer informatie.

"We begrijpen dat Amstelveners moeten wennen aan de nieuwe regels", weet Ellermeijer. "Daarom starten we met een proefperiode tot 1 juli 2019. In het najaar volgen bij overtreding eerst twee waarschuwingen voordat er boetes worden opgelegd. Mensen die ondanks de waarschuwingen overtredingen blijven begaan, kunnen een boete krijgen."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie