Wethouders Kukenheim (Amsterdam) en Van Ballegooijen (Amstelveen) met de minister.
Wethouders Kukenheim (Amsterdam) en Van Ballegooijen (Amstelveen) met de minister. Gemeente Amstelveen

Minister geeft aftrap voor groot dementie-onderzoek

28 januari 2019 om 07:30 lokaal

AMSTELVEEN Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid heeft 23 januari de aftrap gegeven voor een groot 4-jarig Dementie-onderzoek waar Amstelveen samen met Den Bosch, Amsterdam, Rotterdam aan mee doet. Het doel van het project is om de sociale ondersteuning aan mensen met dementie en hun mantelzorgers te verbeteren. De gemeente, zorg- en welzijnspartijen, VWS en het zorgkantoor werken hierin samen.

De problematiek rond inwoners met dementie en hun naasten, zal de komende twintig jaar verdubbelen door de vergrijzing van de bevolking. De gemeente wil dat mensen met dementie zo lang mogelijk mee kunnen blijven doen en nog een goede kwaliteit van leven hebben. Ze zijn vaak nog veel jaren zelf in staat om regie te houden, hun kwaliteiten in te zetten en ook nog leuke dingen doen. Amstelveen werkt hieraan samen met partners en inwoners in de gemeente.

Wethouder Marijn van Ballegooijen (Zorg en Welzijn): "Mantelzorgers lopen te lang op hun tenen. Dit blijkt uit een onderzoek dat Tao of Care al in opdracht van Amstelveen uitvoerde. Dementie heeft behalve op de persoon zelf ook veel impact op de partner, de kinderen en andere mensen in hun omgeving. We willen mantelzorgers eerder steunen en ervoor zorgen dat ze ook hun zorg met anderen kunnen delen. Amstelveners met dementie en hun mantelzorgers blijken het heel moeilijk te vinden om hulp te vragen. Terwijl die hulp zeker nodig is, vooral in het beginstadium van dementie als sociale contacten in snel tempo afbrokkelen.De zorg moeten we veel eerder bij de betrokken gezinnen thuis regelen, zodat ze ook sneller en makkelijker ergens terecht met hun vragen. We gaan experimenteren met een gids die vroegtijdig bij inwoners thuiskomt en vragen kan beantwoorden."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie