Wethouder Floor Gordon neemt maatregelen om plaatsen van afval naast containers tegen te gaan.
Wethouder Floor Gordon neemt maatregelen om plaatsen van afval naast containers tegen te gaan. Gemeente Amstelveen

Maatregelen om afval naast containers tegen te gaan

25 januari 2019 om 14:00 lokaal

AMSTELVEEN Sinds de invoering van Anders Inzamelen is de vervuiling op bepaalde plekken in Amstelveen flink toe doordat afval naast de containers wordt gezet. Wethouder Floor Gordon (Afvalbeleid) vindt dit onacceptabel en onderneemt op verschillende vlakken actie. Zo laat de gemeente extra vuilniswagens rijden langs de hotspots op zaterdag. Ook komt er een publiekscampagne om inwoners bewust te maken van wat wel en niet kan als het om afval gaat.

De invoering van Anders Inzamelen is bedoeld om afval scheiden te stimuleren, maar het blijkt in de opstartfase op bepaalde 'hotspots' een negatief bijeffect te hebben. De vervuiling in het straatbeeld neemt hier namelijk flink toe. Naast de ondergrondse containers ligt steeds vaker rommel, van vuilniszakken tot aan kartonnen dozen en matrassen.

"Afval trekt afval aan. Dat gaat van kwaad tot erger. Dat wil ik stevig aanpakken," zegt wethouder Gordon. "Amstelveen behoort tot de top 3 van de vijftig grootste gemeenten als het gaat om veiligheid, woonaantrekkelijkheid, geluk en de sociaal economische positie. Wat mij betreft gaan we ook voor een top 3 notering als schoonste gemeente. Amstelveen moet schoner!"

EXTRA OPHAALRONDE IN WEEKEND Vanaf deze week rijdt er doordeweeks een extra vuilniswagen mee met de reguliere ophaalrondes. Op zaterdag rijdt een extra vuilniswagen langs de hotspots om de ondergrondse restafvalcontainers te legen en de omgeving schoon te maken. Gebleken is namelijk dat Amstelveners tegenwoordig vooral in het weekend hun afval naar de ondergrondse containers brengen, waardoor deze op die dagen sneller vol raken.

De gemeente kan vanaf maandag ook sneller handelen wanneer een restafvalcontainer vol dreigt te raken. Het geautomatiseerde systeem dat aangeeft wanneer een afvalcontainer bijna vol is, functioneert bij de glas- en PMD-containers, maar heeft bij de restcontainers te maken gehad met kinderziektes. Nu zijn ook de restcontainers aan de beurt. Begin februari moet het volmeldsysteem volledig in bedrijf zijn.

EIGEN VERANTWOORDELIJKHEID "Als gemeente gaat wij nu stappen zetten door vaker rondes te maken, maar een belangrijk deel van de oplossing ligt ook in het gedrag van ondernemers, bewoners en bezoekers", zegt wethouder Gordon. "Natuurlijk is een voorwaarde dat het systeem goed werkt en de containers niet vol zijn. We werken er dan ook hard aan om het systeem optimaal te laten werken. Maar kinderziektes zijn helaas nooit uit te sluiten. Bewoners hebben echter ook een verantwoordelijkheid als het gaat om het schoonhouden van hun buurt."

Het plaatsen van rommel naast een ondergrondse container is verboden. Hierop staat een boete van 95 euro. Wethouder Gordon trekt samen met wethouder Herbert Raat (Handhaving) op om actiever te handhaven op illegaal afval dumpen.

PUBLIEKSCAMPAGNE Er komt een publiekscampagne in meerdere talen die de inwoners van Amstelveen bewust moet maken van wat wel en niet kan als het om afval gaat. Zo lijken de ondergrondse containers een 'nieuw afvalpunt' te zijn geworden voor grofvuil, terwijl dit altijd al weggebracht moet worden naar het Afvalbrengstation of tegen betaling kan laten worden opgehaald. Gordon: "De kosten van het ophalen moet voor mensen met een kleine portemonnee geen reden zijn om hun matras of bankstel toch op straat te zetten. Inwoners met een Amstelveenpas kunnen eens per twee maanden gratis grofvuil laten ophalen."

EVALUATIE In november 2018 kondigde de wethouder aan dat er nog voor de zomer een evaluatie komt van het nieuwe afvalsysteem Anders Inzamelen. Vooruitlopend zijn nu echter al acties nodig om het straatbeeld netjes te houden. Wethouder Gordon roept iedereen op om meldingen over afval naast de container of zwerfvuil te melden via de website www.amstelveen.nl/afval.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie