Afbeelding
Initiatiefnemers

Plan voor verduurzamen van sportlocaties

18 januari 2019 om 11:00 lokaal

AMSTELVEEN Sportclubs moeten subsidie kunnen krijgen voor het verduurzamen van hun accommodaties, onder meer voor isolatie, led-verlichting en zonnepanelen. In eerste instantie moet de subsidiepot 200.000 euro omvatten.

De raadsleden Ilika Polderman (GroenLinks), Paul van Roermund (D66) en Victor Frequin (VVD) hebben hiertoe een voorstel ingediend. Op 30 januari wordt hun plan besproken in een raadscommissie.

"We hebben gesproken met diverse clubs en gemerkt dat ze graag in duurzaamheid willen investeren," zegt Victor Frequin. "Maar uiteindelijk lukt het financieel meestal toch net niet. Clubs hebben er vaak het geld niet voor. We weten nu dat er bij Roda ´23 en Martinus interesse bestaat. Zodra de raad akkoord is en de regeling bekend raakt, dan gaan er zeker meer clubs belangstelling voor duurzaamheid tonen."

"De regeling is bedoeld om de verenigingen een duwtje in de rug te geven," vult Ilika Polderman aan. "De bedoeling is dat de gemeente een derde van de kosten voor de investeringen in duurzaamheid bij sportclubs voor z'n rekening neemt."

SPORTVELDEN De sportvelden zelf vallen niet onder de regeling. De reden hiervoor is dat bij sportvelden de discussie over wat duurzaam is vaak wat ingewikkeld ligt. Voor clubhuizen en verlichting is dat helderder.

De subsidie wordt gekoppeld aan voorwaarden die de gemeente stelt aan garantstellingen voor investeringen van sportclubs. "Een impuls geven aan duurzaamheid past uitstekend in het kader van zulke garantstellingen," aldus Paul van Roermund. "Na een jaar komt er een evaluatie om te bepalen of 200.000 euro genoeg is. Zonodig kan het bedrag dan worden verhoogd."

VOORLICHTING De drie initiatiefnemers willen dat de gemeente de clubs actief voorlicht over de mogelijkheden van de regeling. Verder roepen zij verenigingen op om plannen te maken als bijdrage aan de verduurzaming van Amstelveen.

De raadsleden vinden verduurzaming bij sportverenigingen belangrijk, omdat die voor velen een voorbeeldfunctie hebben.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie